Glváč: Česká strana je pripravená prepustiť SR objednávky na dodávku zbraní

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 15:50 • 2 min
Glváč: Česká strana je pripravená prepustiť SR objednávky na dodávku zbraní

NOVÁKY - Pokiaľ budú slovenskí vojaci trvať na svojej požiadavke, česká strana je pripravená ešte v tomto roku prepustiť SR svoje objednávky na dodávku ručných zbraní, ktoré má vysúťažené na rok 2014. Vyhlásil to dnes v Novákoch minister obrany SR Martin Glváč po podpise deklarácie medzi SR a ČR týkajúcej sa spolupráce pri obstarávaní ručných zbraní.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol, táto objednávka by nemala presiahnuť tisíc kusov, ide totiž o nutné počty pre Battle group a prápornú skupinu. "Tieto požiadavky prídu od náčelníka generálneho štábu a veliteľa pozemných síl. Naše tímy úzko spolupracujú, takže všetko bude jasné do konca augusta, aj konkrétne čísla. Ak to bude naozaj v takej konštelácii a konfigurácii, že to bude pre slovenské ozbrojené sily priorita," doplnil. 

 

Podľa ministra obrany ČR Martina Stropnického nie je problém dohodnúť sa na konkrétnych zbraniach. "Ide o to, aby sme sa dohodli na špecifikácii. Keď sa tie požiadavky na konkrétne zbraňové systémy budú približovať, určite v našich snahách bude, aby sme postupovali jedným smerom," podotkol.

 

Deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pri obstarávaní ručných zbraní podpísal Glváč so svojím českým náprotivkom pri príležitosti otvorenia nového výrobného podniku CZ-Slovensko v Novákoch. "Touto deklaráciou sme sa dohodli, že budeme unifikovať všetky ručné zbrane, ktoré máme vo výzbroji," vysvetlil šéf rezortu obrany. 

 

Premiér ČR Bohuslav Sobotka uviedol, že deklaráciou dôjde k ďalšiemu posilneniu súčinnosti pri akvizíciách zbraní, a to aj s ohľadom na produkty Českej zbrojovky, ktoré má vo svojej výzbroji Armáda ČR. "Česká republika v tejto deklarácii vyjadrila pripravenosť zdieľať so slovenskou stranou svoje informácie a svoje skúsenosti, ktoré získala pri prezbrojovaní na nové typy ručných zbraní, a poskytnúť taktiež slovenským ozbrojeným silám poradenstvo, pokiaľ by sa Slovensko rozhodlo zaviesť do svojej výzbroje rovnaké typy zbraní," vyhlásil s tým, že pokiaľ by armády boli vybavené rovnakými typmi zbraní, umožnilo by to praktické posilnenie ich súčinnosti a samozrejme by to uľahčilo aj spoločné nasadenie v zahraničných misiách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies