Glváč by chcel zmluvu na vrtuľníky predložiť vláde na budúci týždeň

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 14:37 • 2 min
Glváč by chcel zmluvu na vrtuľníky predložiť vláde na budúci týždeň

BRATISLAVA – Zmluvu na nákup vrtuľníkov Sikorsky UH-60 Black Hawk plánuje minister obrany Martin Glváč predložiť na rokovanie Bezpečnostnej rady SR a následne vlády na budúci týždeň v stredu. Slovensko dostalo začiatkom januára ponuku Spojených štátov na nákup vrtuľníkov prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS).

slovakia

left justify in out

Tento program umožňuje nákup vojenskej techniky štátom NATO za rovnakú cenu, za akú nakupuje americká armáda. Keďže tá nakupuje vo veľkých objemoch, má u výrobcov výrazné zľavy a členské štáty NATO tak môžu nakupovať techniku lacnejšie. Momentálne sa precizujú všetky podmienky zmluvy, zdôraznil Glváč.

 

Minister v minulosti v súvislosti so zmluvou uviedol, že sa snažíme o zohľadnenie všetkých našich požiadaviek. Slovensko okrem iného chce rozloženie dodávky aj financovania vrtuľníkov na viacero rokov. O vrtuľníkoch bude na budúci týždeň na Slovensku rokovať aj viceadmirál Joseph W. Rixey, generálny riaditeľ Obrannej a bezpečnostnej agentúry pre spoluprácu (Defense Security Cooperation Agency), v rámci ktorej funguje aj program FMS. V pondelok sa stretne aj so slovenským ministrom financií Petrom Kažimírom. Šéf rezortu obrany zdôraznil, že definitívnu podobu zmluvy chce predstaviť aj poslancom brannobezpečnostného výboru parlamentu.

 

V januári minister Glváč informoval, že obmena vrtuľníkov by mala mať dve fázy. Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky. Glváč zdôraznil, že vrtuľníky budú pripravené tak, aby mohli byť určené na podporu pozemných síl. „Ak by sme nakupovali zbrane pre vrtuľníky ako prvé, zožrali by ste nás,“ uviedol Glváč. Ani teraz používané Mi 17 nie sú vybavené zbraňami, pripomenul minister. Najprv musíme mať zabezpečenú obmenu vrtuľníkov, výcvik pilotov, zabezpečenú logistiku a potom sa môžeme baviť o zbraňových systémoch, zdôraznil ďalej. Zároveň minister zopakoval, že cena bude nižšia ako deklarovaných 300 miliónov eur. Je v nej zahrnutý aj výcvik pilotov, školenia a údržba.

 

Talianska ponuka, ktorú ministerstvo obrany dostalo na vrtuľníky, nie je na taktický viacúčelový vrtuľník, aký chcú Ozbrojené sily SR. Je to kvalitný vrtuľník, ktorý ale Taliani používajú pri ochrane hraníc a vojnové loďstvo, uviedol na margo ďalšej ponuky Glváč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies