Glváč: Bezpečnostná situácia si vyžaduje zriadenie Situačného centra SR

NETKY.SK • 28 Január 2015, 19:23 • 2 min
Glváč: Bezpečnostná situácia si vyžaduje zriadenie Situačného centra SR

BRATISLAVA - Súčasná bezpečnostná situácia si podľa ministra obrany Martina Glváča vyžaduje zriadenie Situačného centra SR. Ako poznamenal po dnešnom rokovaní vlády, nesúvisí to iba s momentálnym dianím na Ukrajine, ale s celkovou bezpečnostnou situáciou.

slovakia

left justify in out

Vláda ešte vlani v júni súhlasila so zámerom zriadenia stáleho Situačného centra SR pre vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na Slovensku a vo svete (SITCEN SR). Zdôvodnila to tým, že na Slovensku sa nevykonáva komplexné a nepretržité vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie na nadrezortnej úrovni.
     

Predložiť na rokovanie kabinetu štúdiu uskutočniteľnosti vtedy dostal za úlohu minister obrany. Štúdiou sa dnes zaoberala Bezpečnostná rada SR a v dôvernom režime aj exekutíva, ktorá ju schválila.
     

Ako priblížil Glváč, na vypracovaní materiálu sa podieľalo viacero rezortov, ale v gescii to má úrad vlády.
     

O konečnej podobe centra ani jeho štruktúre nie je rozhodnuté, podľa ministra obrany sa pracuje s viacerými variantmi. Takže na tento účel zatiaľ nie sú vyčlenené žiadne financie. Odhadol, že k ďalším krokom by mohlo prísť do pol roka.

     

Od roku 2000 funguje pod rezortom diplomacie dočasné situačné centrum, ktoré sa zriadením SITCEN SR zruší. Zameriava sa najmä na hodnotenie vývoja krízových situácií v zahraničí s dopadom na bezpečnostné záujmy Slovenska, analytické spracovanie a sprístupňovanie výsledkov analýz a predkladanie odporúčaní vláde na prijímanie rozhodnutí na riešenie krízovej situácie. Jeho zasadnutia sa konajú podľa potreby v nepravidelných intervaloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies