Glváč: Bezpečnostná situácia si vyžaduje prehodnotenie strategických dokumentov

NETKY.SK • 12 Január 2015, 11:09 • 2 min
Glváč: Bezpečnostná situácia si vyžaduje prehodnotenie strategických dokumentov

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR plánuje aktualizovať svoju obrannú stratégiu. Prehodnotenie strategických dokumentov v oblasti bezpečnosti si podľa ministra obrany Martina Glváča vyžaduje súčasná bezpečnostná situácia, ale aj kríza na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"Chceme pripraviť dokument, ktorý bude adekvátne reagovať na novú bezpečnostnú situáciu a jej možný vývoj, a ktorý jasne vyjadrí naše ďalšie strategické smerovanie v tejto oblasti," uviedol pre TASR Glváč. Súčasné znenie dokumentu s názvom Obranná stratégia SR bolo prijaté ešte v roku 2005.

 

Príprava dokumentu bude podľa ministra prebiehať nielen v rámci odborného posudzovania zo strany zainteresovaných rezortov, ale aj v rámci širšej spoločenskej a politickej diskusie. "Uvítali by sme, keby sa príprava tohto dokumentu mohla obsahovo a časovo previazať s prípravou aj novej Bezpečnostnej stratégie SR, tak, ako tomu bolo doteraz vždy," dodal.

 

Súčasná Bezpečnostná stratégia SR podľa šéfa rezortu obrany reagovala predovšetkým na vstup SR do NATO a EÚ, čomu je podriadené jej obsahové zameranie aj samotný text. "Vzhľadom na čas, ktorý uplynul od jej prijatia, došlo, a to nielen podľa nášho názoru, vo vývoji bezpečnostného prostredia k viacerým významným zmenám. Tá najpodstatnejšia súvisí práve s krízou na Ukrajine. Veď to, čo sa nám v roku 2005 javilo ako málo pravdepodobné vo vzťahu k euroatlantickému bezpečnostnému prostrediu, je dnes nebezpečnou realitou, ktorá má dosah aj na naše bezpečnostné záujmy," dodal Glváč.

 

Na neaktuálne znenie Bezpečnostnej stratégie SR v minulosti poukazovali aj analytici. Stratégia bola prijatá v roku 2005. Na dokumente pracovali viaceré ministerstvá pod vedením rezortu diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona