Glváč: Armády jednotlivých krajín vedia spolupracovať

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 07:09 • 2 min
Glváč: Armády jednotlivých krajín vedia spolupracovať

LEŠŤ – Na najväčšom medzinárodnom vojenskom logistickom cvičení Severoatlantickej aliancie (NATO) za posledných 10 rokov, ktoré sa na Slovensku aktuálne koná, vidieť, že ozbrojené sily (OS) a armády jednotlivých krajín vedia spolupracovať.

slovakia

left justify in out

Uviedol na dnešnej tlačovej konferencii vo vojenskom obvode Lešť minister obrany SR Martin Glváč. Lešť aj cvičenie okrem toho podľa neho dokazujú, že "ju vieme predať aj do zahraničia." Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj prezident SR Ivan Gašparovič.

"Z hľadiska logistického všetko veľmi dobre zapadlo do seba, vojaci z rôznych štátov sa po dlhej dobe opäť videli pohromade a veľmi dobre spolupracujú pokiaľ ide o technické hľadisko," povedal Miroslav Pelikán, riaditeľ cvičenia aj Medzinárodného logistického koordinačného centra (MLCC) so sídlom v Prahe, ktoré je organizátorom cvičenia.

Ak sa dá hovoriť o nekompatibilite, týka sa zvyčajne jedla, dodal. Cvičenia Capable Logictician 2013 (Spôsobilý logista) sa zúčastňuje 1750 príslušníkov OS z 35 krajín 14 organizácií NATO a Európskej únie (EÚ). Používajú tu okolo 600 kusov techniky.

"Som veľmi rád, že po 10-tich rokoch Slovensko a slovenská armáda s ministerstvom obrany, spolu s Českou republikou a ostatnými krajinami, ktoré sa tu zúčastnili, naozaj preukázali spoluprácu, harmóniu a súdržnosť pri vykonávaní rozkazov, povelov a situácií, ktoré tu namodelovali," uviedol Gašparovič. Je tiež rád, že Lešť sme mohli predstaviť ako cvičisko schopné usporiadať najväčšie cvičenia v rámci NATO, ale aj iných spoluprác.

Glváč pokračoval, že okrem cvičenia práve prezentácia Lešti je jeho veľmi dôležitým výsledkom, pretože pri stretnutiach s partnermi v rámci NATO alebo veľvyslancami, ktorí sú u nás akreditovaní, toto cvičisko, ktoré považuje za jedinečné v Európe, ponúkajú aj pre iné OS a zložky. "Máme ambíciu, a Lešť aj toto cvičenie to dokazuje, že ju vieme predať aj do zahraničia. Musíme, samozrejme, ešte investovať určité finančné prostriedky na to, aby sme dobudovali nejaké ubytovacie kapacity a nové cvičiská, trenažéry," dodal Glváč.

Ako pokračoval Pelikán, posledné cvičenie podobného druhu sa konalo v roku 2004 v Českej republike a v rámci NATO sa dosť hovorí o rozvoji medzinárodných logistických schopností, ktoré sú potrebné pre operácie. "Aby sme si overili, ako sme schopní vôbec spolupracovať v rámci týchto operácií, musíme cvičiť," dodal Pelikán. Podľa neho jedným z cieľov je tiež otestovať, či tzv. štandardizačné dohody v rámci aliancie, ktoré sa aplikujú v každej logistickej oblasti, sú stále platné, alebo či je potrebné ich nejakým spôsobom zmeniť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies