Globsec: V Bratislave vystúpili šéf WHO aj prezidentka Čaputová

NETKY.SK • 7 Október 2020, 16:10 • 2 min
Globsec: V Bratislave vystúpili šéf WHO aj prezidentka Čaputová

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 nám výrazne ukazuje, že podpora a ochrana zdravia je kľúčová, tvrdí Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej pandémia odhalila nielen naše silné a slabé stránky, ale poskytla aj jedinečnú príležitosť zlepšiť veci. Vyjadrenia padli na konferencii Globsec fórum 2020 v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Nepripravenosť a medzery 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pripomenul, že jeho inštitúcia zaznamenala po celom svete viac ako 35 miliónov prípadov nákazy a viac než milión úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Pandémia podľa jeho slov odhalila a využila medzery v systémoch spoločností na celom svete.

 

img

 

Mnohé krajiny podľa neho v posledných rokoch zanedbávali systémy verejného zdravotníctva, ktoré sú "základom na prevenciu, prípravu, odhaľovanie a reakciu na prepuknutia ochorení".

 

Chudobné krajiny sa nevedia brániť

Upozornil i na situáciu v krajinách, v ktorých je nedostatok hygienického a zdravotníckeho materiálu, na krajiny postihnuté vojnovými konfliktami a na situáciu v súvislosti s migrantmi. "Jednou z kľúčových lekcií tejto pandémie je preto potreba politických a finančných záväzkov v oblasti verejného zdravia," povedal. 

 

Zdôraznil, že investícia do oblasti zdravia je aj "politická voľba" a poukázal na potrebu spolupráce medzi krajinami. Takisto pripomenul i úsilie v súvislosti s vývojom a následnou distribúciou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. "Približne 200 vakcín je v súčasnosti v rôznych štádiách vývoja," povedal.

 

img

 

Na rýchle a efektívne zastavenie pandémie svet podľa jeho slov potrebuje odolať tzv. "vakcínovému nacionalizmu".

 

Podľa jeho slov "najlepší spôsob, ako zastaviť nákazu", je zaočkovať starších ľudí, ľudí so zdravotnými problémami a sociálnych pracovníkov. Dôležité je to i na zrýchlenie hospodárskej obnovy.

 

"Ak budeme konať na základe vlastných záujmov, poskytujeme vírusu príležitosť, aby sa šíril," povedal. Vírus sa však podľa neho dá zastaviť, ak bude konanie ľudstva vychádzať zo solidarity.

 

img

 

Prezidentka SR hovorí o troch kľúčových bodoch

Ozdravný proces má podľa prezidentky Slovenskej republiky tri kľúčové komponenty. Ako prvý zdôraznila rešpektovanie pravidiel, ktorých nerešpektovanie alebo zneužívanie nás robí slabšími. "Ak dôjde k porušeniu pravidiel, spôsobí to škodu našim občanom a našim štátom. To vedie k nestabilite, neistote a nedôvere. Poškodzuje to tiež našu dôveryhodnosť," zdôraznila Čaputová.

 

"Musíme začať doma. Nezatvárajme oči, ak vidíme, že sa nedodržiavajú pravidlá," zdôraznila.

 

 

Za kľúčové prezidentka považuje za druhé dobre fungujúce inštitúcie. "Populizmus, straníctvo a korupcia doma rozvracajú naše štátne inštitúcie a maria ich výkon. Medzinárodne rastúca konkurencia medzi štátmi a uprednostňovanie krátkodobých egoistických cieľov pred spoločnými riešeniami zase podkopávajú globálne úsilie," upozornila.

 

Tretím dôležitým komponentom je podľa Čaputovej dôvera občanov v štát, v jeho inštitúcie, v pravidlá a v politických predstaviteľov.

 

Globsec 2020

Za prísnych hygienických opatrení sa v stredu v Bratislave začala dvojdňová konferencia Globsec Bratislava fórum 2020 s hlavným motívom "uzdravme svet spoločne". Tohtoročná konferencia sa koná v dôsledku súčasnej pandémie v hybridnom režime. Väčšina účastníkov sa na diskusiách zúčastňuje virtuálne.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies