GLOBSEC Tatra Summit sa bude venovať Energetickej únii, financiám i terorizmu

NETKY.SK • 24 Október 2016, 13:40 • 2 min
GLOBSEC Tatra Summit sa bude venovať Energetickej únii, financiám i terorizmu

BRATISLAVA – Energetická únia, financie, investície, budúcnosť eurozóny, digitálna agenda, ale aj migrácia a terorizmus budú hlavnými témami 5. ročníka medzinárodnej konferencie GLOBSEC Tatra Summit, ktorá sa uskutoční 27.-30. októbra v Bratislave. Bude jedným z kľúčových udalostí počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná konferencia bude podľa prezidenta organizácie GLOBSEC Róberta Vassa dôležitá aj pre to, akým výzvam v súčasnosti Európska únia (EÚ) čelí. "Nikdy nečelila toľkým výzvam a nevypočítateľným okolnostiam ako dnes. Myslím si, že práve Tatra Summit môže posunúť diskusiu ďalej," povedal na dnešnom brífingu v Bratislave. Na podujatie prídu ministri financií zo Slovenska, Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka a Írska. "Budú to kľúčoví ministri, ktorí budú diskutovať, ako posunúť európsku menovú úniu v čase krízy ďalej," podotkol Vass. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dostane na konferencii aj ocenenie za prínos pri budovaní zjednotenej Európy.

 

Do Bratislavy príde aj päť eurokomisárov, sedem vysokých predstaviteľov zo západného Balkánu, ministri pre energetiku z Nórska, Bulharska a Rumunska či predstavitelia diplomacie viacerých štátov EÚ. "Tatra Summit bude mať aj investičnú časť, ktorá sa začína vo štvrtok (27.10.), a bude to Investičné fórum, ktorého predsedom bude bývalý minister hospodárstva a dnes viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák. Toto fórum je menším stredoeurópskym stretnutím, podobným, ako je Svetové ekonomické fórum, na ktorom sa stretávajú vizionári a lídri z biznisu," povedal Vass.

 

Od piatka (28.10.) do nedele (30.10.) zas bude prebiehať politická časť Tatra Summitu. "Na konferenciu prídu vysokí predstavitelia z bankového, IT, investičného či energetického sektora," podotkol Vass. Predstaví sa podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgieva, svetovo významný ekonóm Arthur B. Laffer či Matt Brittin zo spoločnosti Google.

 

Podľa Vassa bude summit príspevkom do tzv. bratislavského procesu a do reflexie, kde má EÚ byť po tom, ako Veľká Británia oznámila svoj odchod. Na podujatí predstavia aj iniciatívu na posilnenie protiteroristických opatrení v Európe.

 

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a splnomocnenec vlády pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok tvrdí, že Tatra Summit si za päť rokov získal renomované miesto medzi podujatiami v celej Európe. "Je určite top podujatím slovenského predsedníctva," skonštatoval. Podľa neho je výnimočné preto, že nebude prebiehať len za zatvorenými dverami a koná sa v historicky najťažšom období, ktorým EÚ prechádza. "Tých tém na summite bude veľa a verím, že vzniknú, neviem či odpovede, ale mnohé námety o tom, ako by sme mali v tomto období reagovať a po marci budúceho roka presvedčivo povedať, prečo EÚ nemá alternatívu," povedal Korčok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies