GLOBSEC: Potrebujeme lepšiu výmenu spravodajských informácií

NETKY.SK • 16 Apríl 2016, 17:28 • 2 min
GLOBSEC: Potrebujeme lepšiu výmenu spravodajských informácií

BRATISLAVA – Európska únia po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli potrebujeme lepšiu výmenu spravodajských informácií a lepšiu spoluprácu spravodajských služieb.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo slov bývalého ministra vnútornej bezpečnosti USA Michaela Chertoffa a bývalého šéfa nemeckej tajnej služby Augusta Hanninga. Tí sa na tom zhodli počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC.


V Európe sa po teroristických útokoch začala viesť debata, či je výmena spravodajských informácií dostatočná a ako ju možno zlepšiť. „Je nutné nájsť konkrétne odporúčania, čo zmeniť v členských štátoch aj Európe,“ povedal Chertoff s tým, že USA po útokoch na dvojičky 11. septembra prešli reformou spravodajského prostredia. „Prijali sme tvrdé kroky, zistili sme, že služby neboli integrované a zdieľanie informácií nebolo dostatočné,“ uviedol ďalej Chertoff s tým, že výsledkom bolo vytvorenie platformy, vďaka ktorej zmarili mnoho pokusov o teroristický útok.


Podľa bývalého šéfa nemeckej tajnej služby Hanninga stojí pred policajnými zložkami a spravodajskou komunitou obrovská výzva. „Volanie po lepšej spolupráci, zdieľaní dát – tomu hovorím áno. Musíme odpovedať na výzvy, všetci máme niekde slabé miesta,“ myslí si Hanning. Dodal, že napríklad problémom Nemecka je, že je tam 300-tisíc utečencov bez registrácie. Zlepšenie situácie v spravodajskej komunite podľa neho znamená dve veci – zlepšiť personálne kapacity, ale aj technické zázemie.


Pokiaľ ide o bezpečnostné riziká spojené s utečeneckou krízou, podľa Chertoffa sa s tým musíme vyrovnať humanitárnym spôsobom, ale musíme vedieť, odkiaľ utečenci prichádzajú a kam idú. „Nemôžete ich pustiť dnu a nechať zmiznúť,“ dodal s tým, že v migračnej vlne sú ľudia, ktorí nešťastie utečencov zneužívajú a prenikli do Európy so zlými úmyslami. Takisto je podľa neho riziko, že utečenci budú časom nespokojní, a tak ľahko zradikalizovateľní. „Potrebujú prostredie, v ktorom sa uplatnia, naučia jazyk, a vyhneme sa ich sklamaniu,“ myslí bývalý americký minister vnútra.

 

Hanning s Chertoffom súhlasí, pre novinárov na konferencii uviedol, že každý utečenec musí byť identifikovaní. „Musí byť jasné, kto to je, inak máte problém, ak dostane indíciu, že je niekto potenciálne nebezpečný, a neviete, kto to je alebo kde je,“ povedal bývalý riaditeľ nemeckej tajnej služby s tým, že dobrým nástrojom pre spravodajské informácie sú dobré hraničné kontroly. „Väčšina utečencov nespôsobuje žiadne problémy, ani ich nezamýšľajú spôsobovať. Ale ak nemáte hraničné kontroly, je to pre teroristické organizácie nesmierne atraktívne využiť utečeneckú vlnu,“ uzavrel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies