GLOBSEC: Balkán nemá inú možnosť ako EÚ

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 17:20 • 2 min
GLOBSEC: Balkán nemá inú možnosť ako EÚ

BRATISLAVA - Stagnujúci proces integrácie balkánskych krajín do Európskej únie sa musí opätovne naštartovať. Zhodli sa na tom rečníci v rámci piatkovej diskusie na tému rozširovania EÚ smerom na Balkán, ktorá sa konala počas druhého dňa medzinárodného bezpečnostného fóra GLOBSEC v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Podľa českého eurokomisára pre rozširovanie únie Štefana Füleho je aktuálne potrebné "eliminovať únavu z reforiem". Zdôraznil však, že ďalší vývoj v západobalkánskych krajinách je z veľkej časti v rukách ich samých. Ako zároveň povedal, "nepripravujeme ich na EÚ minulosti, ale na EÚ budúcnosti, a očakávania sú vysoké".

Na jeho slová nadviazal šéf macedónskej diplomacie Nikola Poposki. Podľa jeho názoru región "zúfalo potrebuje" ekonomickú stabilitu a investície do vzdelania. Poposki zároveň zdôraznil aj potrebu zmeny mentality bývalých juhoslovanských národov. Ako povedal, "máme kultúru reagovania vždy až keď je v dome požiar, potrebujeme akcieschopnejšieho ducha". Do diskusie sa aktívne zapojil aj slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Podľa jeho názoru nebude Europa "nikdy celá ani slobodná, ak sa tieto štáty nezačlenia".

"Myslím, že najväčšou zodpovednosťou je ochrana práv ľudí patriacich k národnostným menšinám. Tieto práva však musia byť nielen chránené ale aj dodržiavané. Mali by byť považované za individuálne a nie kolektívne. Kolektívna vina nie je dobrá a kolektívne práva sú tiež otázne," povedal Dzurinda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies