Globálny dopyt po rope podľa Saudskej Arábie porastie

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 16:06 • 2 min
Globálny dopyt po rope podľa Saudskej Arábie porastie

RIJÁD - Pokles cien ropy je podľa Saudskej Arábie iba dočasný, keďže sa očakáva, že globálny dopyt po čiernom zlate každoročne posilní v rozsahu až o 1 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Do roku 2025 sa svetová spotreba ropy pravdepodobne zvýši až na úroveň 105 mil. barelov denne. Povedal to vo štvrtok na energetickej konferencii v Rijáde poradca saudskoarabského ministra ropného priemyslu Ibrahim al-Muhanna. "Terajší pokles cien ropy a dopytu je dočasnou, neprirodzenou situáciou," uviedol.

 

"Očakáva sa pokračujúci rast dopytu po rôznych druhoch energií, vrátane ropy, aj keď sa do úvahy zoberú všetky racionalizačné opatrenia v energetike v krajinách po celom svete," konštatoval Ibrahim al-Muhanna. Zároveň je podľa neho príliš skoro na to, aby bolo možné niečo povedať o tom, aké bude rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v oblasti ťažby na júnovom zasadaní kartelu.

 

Saudská Arábia, ktorá je popredným exportérom ropy, bola hlavným iniciátorom rozhodnutia OPEC-u na jeho zasadaní v novembri minulého roka, že kartel nebude ťažbu redukovať. Najbližšie zasadanie OPEC-u bude 5. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies