Globálne vojenské výdavky klesli prvýkrát od roku 1998

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 10:36 • 2 min
Globálne vojenské výdavky klesli prvýkrát od roku 1998

ŠTOKHOLM - Globálne vojenské výdavky klesli v minulom roku prvýkrát za viac ako desaťročie. Podpísal sa pod to výrazný pokles v USA a Európe, ktorý prevážil nad rastom výdavkov v krajinách ako Čína a Rusko.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI) sa v minulom roku znížili celosvetové výdavky na armádu o 0,5 % na 1,75 bil. USD. Išlo tak o prvý pokles od roku 1998.

USA a ich európski spojenci v rámci úsporných opatrení znižujú svoju zaangažovanosť v konfliktoch v Iraku a Afganistane. Čína, druhá najväčšia ekonomika na svete, však výdavky zvyšuje. V minulom roku evidovala nárast o 7,8 % a v porovnaní s rokom 2003 sa zvýšili jej výdavky na armádu o 175 %. "Pozorujeme to, čo môže byť začiatok v zmene rovnováhy svetových vojenských výdavkov z bohatých západných krajín do rýchlo sa rozvíjajúcich regiónov,“ povedal Sam Perlo-Freeman zo SIPRI. Vojenské výdavky v USA, ktoré majú doposiaľ najväčší rozpočet na armádu, asi päťkrát vyšší ako Čína, znížili výdavky v minulom roku o 6 % a prvýkrát od kolapsu Sovietskeho zväzu ich podiel na celosvetovom zbrojení klesol pod 40 %. 

V regióne Blízkeho východu a Severnej Ameriky vzrástli výdavky na armádu v minulom roku o približne 8 %. Podpísalo sa pod to najmä zvýšenie výdavkov v krajinách ako Saudská Arábia a Omán, ktoré sú spojencami západných krajín. V Severnej Amerike výrazne zvyšovalo výdavky na obranu Alžírsko. Dôvodom bol strach z povstania rebelov. Ruské výdavky poskočili v minulom roku o 16 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies