Globálne oživenie bude ťažkopádne, predpovedá Coface

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:23 • 2 min
Globálne oživenie bude ťažkopádne, predpovedá Coface

BRATISLAVA - Globálna ekonomika sa postupne oživuje. Je menej silná ako pred krízou v roku 2008, globálny rast však naďalej pokračuje v mierne zrýchľujúcom trende.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v analýze spoločnosti Coface. Tento rok by mala ekonomika vzrásť o 3,1 % po tom, čo v roku 2014 dosiahol rast 2,8 % a 2,7 % v roku 2013.

Spoločnosť Coface je opatrne optimistická vo svojom najnovšom hodnotení rizík vo vyspelých krajinách. V USA vidieť silný rast, tento rok by to malo byť 2,9 %. Zlepšenie je oveľa pomalšie v Európe, v eurozóne by mal tento rok dosiahnuť rast 1,2 %, kým vlani to bolo 0,8 % a rok predtým dokonca pokles 0,4 %. Po kríze suverénnych dlhov sa v Európe podľa Coface objavilo opačné riziko: existencia veľkých dlhov výrazne ovplyvňuje schopnosť obnovy a posilňuje deflačné tlaky. 

Rast brzdia aj geopolitické udalosti so stále nejasnými výsledkami. Ide predovšetkým o geopolitickú krízu medzi Ruskom a Ukrajinou. "Napokon, návrat politického rizika do samotnej Európy ovplyvňuje dôveru. V tomto smere budú voľby v roku 2015 dôležitými testami," uviedol hlavný ekonóm Coface Yves Zlotowski. 

 

Kým rast v rozvíjajúcich sa krajinách zostáva silný, tie čelia návratu tradičnej krízy, s odlivom kapitálu a opakujúcim sa napätím vo výmenných kurzoch. "Ako ilustrácia slúži volatilita šiestich krehkých mien od roku 2009 v Brazílii, Indii, Indonézii, Turecku, Južnej Afrike a v Rusku," uvádza Coface. 

 

Čínske spoločnosti pritom vstúpili podľa Coface do nebezpečnej zóny. Jednak sa potvrdilo spomalenie ekonomiky a rôzne odvetvia vrátane hutníctva a stavebníctva majú zas problém s nadmernými kapacitami. "Najmä zadlženosť už dosiahla znepokojujúcu úroveň. Súkromný dlh sa odhaduje na viac ako 200 % hrubého domáceho produktu," upozornila Coface. Bankové úverovanie rastie naďalej rýchlejšie než HDP. K tomu je potrebné pripočítať financovanie zo strany tieňového bankovníctva, ktoré nie je príliš transparentné a často je úžernícke. Ochota štátnych orgánov podporovať spotrebu na úkor investícií s cieľom znížiť nadmerné kapacity znamená, že kolosálny dlh firiem sa už nedá systematicky refinancovať. "Preto očakávame, že čínske spoločnosti budú mať v tomto roku platobné problémy," uzavrela analýzu Coface.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies