Globálne emisie oxidu uhličitého v tomto roku nebezpečne stúpnu

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 13:45 • 2 min
Globálne emisie oxidu uhličitého v tomto roku nebezpečne stúpnu

Globálne emisie oxidu uhličitého v tomto roku nebezpečne stúpnu, keďže v globálnej ekonomike prebieha silné zotavovanie.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná agentúra pre energetiku odhaduje, že emisie sa v roku 2021 zvýšia o 1,5 miliardy ton. „Ak vlády vo svete rýchlo nepodniknú kroky na začatie redukcie emisií, pravdepodobne budeme v roku 2022 čeliť ešte horšej situácii," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol. Informuje o tom portál cnn.com.

 

img


K zvýšeniu emisií má dôjsť preto, lebo veľká spotreba uhlia v Ázii a najmä v Číne prevažuje nad rýchlym rastom obnoviteľných zdrojov. Išlo by o druhý najväčší ročný nárast emisií súvisiacich s energiou v histórii. „Je to vážne varovanie, že hospodárske zotavenie z krízy Covid nie je v súčasnosti pre našu klímu nič iné ako udržateľné,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Fatih Birol. 

 

Začiatkom tohto týždňa vyzval generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres, aby rozvinuté krajiny do roku 2030 postupne upustili od používania uhlia a aby sa zastavila výstavba nových uhoľných elektrární. Predpokladá sa, že medzitým dôjde k najrýchlejšiemu rastu dopytu po elektrine za viac ako desať rokov. Ale viac ako polovica nárastu globálnych dodávok elektriny v roku 2021 bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov, čiastočne získaná rastom slnečnej a veternej energie z Číny. Odhady IEA podliehajú „veľkej neistote“ vzhľadom na pandémiu. Ak sa napríklad cestovný ruch zotaví skôr, ako sa očakávalo, dopyt po energii sa ešte zvýši.

 

img

 

Parížska skupina bije na poplach skôr, ako sa koncom tohto týždňa stretne 40 svetových lídrov na dvojdňovom virtuálnom summite o klimatickej kríze, ktorý zvolal prezident Joe Biden. Birol to označil za „kritický okamih zaviazať sa k jasnému a okamžitému konaniu“.Spojené kráľovstvo oznámi pred začiatkom summitu prísnejší cieľ zníženia uhlíkových emisií, potvrdil v utorok vládny zdroj pre CNN Business. Predseda vlády Boris Johnson sa zaviaže znížiť emisie v Spojenom kráľovstve do roku 2035 o 78% v porovnaní s úrovňami z roku 1990, informoval v pondelok denník Financial Times.

 

Keď došlo k lockdownom po celom svete a ľudia dostali pokyn, aby zostali doma, aby obmedzili infekcie vyvolané Covid-19, emisie dramaticky poklesli. Tento výnos však bol krádkodobý a treba podniknúť ďalšie kroky.

 

Súvisiaci článok: Lídri siedmich krajín, vrátane Slovenska, adresovali list zástupcom únie, v ktorom vyjadrili podporu jadrovej energii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies