Globálna správa o znečistení: Toto je najväčšia svetová hrozba

NETKY.SK • 22 Október 2015, 11:04 • 2 min
Globálna správa o znečistení: Toto je najväčšia svetová hrozba

ŽENEVA - Olovo bolo označené za najhorší toxín vo svete v 10. výročnej správe nazvanej Najhoršie svetové problémy znečistenia 2015, ktorú v stredu zverejnili mimovládne organizácie Green Cross Switzerland a Pure Earth. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa varuje, že olovu je v rozvíjajúcich sa krajinách vystavených 26 miliónov ľudí a výsledkom toho je strata deviatich miliónov "rokov života v dôsledku zdravotného postihnutia".

 

Vdychovanie vzduchu znečisteného olovom alebo konzumácia kontaminovaného jedla môže poškodiť nervový systém a pri vyšších koncentráciách môže byť otrava olovom smrteľná. Tento ťažký kov sa ťaží pre široký rámec využitia a je tiež uvoľňovaný pri recyklácii batérii.

 

Svetová správa o znečistení menuje šesť najškodlivejších toxínov - olovo, rádioaktívny nuklid, ortuť, šesťmocný chróm, pesticídy a kadmium, ktoré podľa nej ovplyvňujú 96 miliónov ľudí vo svete.

 

Prezident spoločnosti Pure Earth Richard Fuller napísal, že "znečistenie je dôvodom smrti každého siedmeho človeka v krajinách s nízkymi a strednými príjmami". Správa tiež upozorňuje na pokrok dosiahnutý v oblasti manažmentu toxínov.

 

Počas uplynulého desaťročia výročné správy týchto organizácií upozornili na najhoršie a najnebezpečnejšie znečistené miesta na planéte a na rozsah a vplyvy toxického znečistenia vo svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies