Globálna finančná regulácia ešte krízu nevyrieši, zabrať musia štáty

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:39 • 2 min
Globálna finančná regulácia ešte krízu nevyrieši, zabrať musia štáty

Globálna finančná regulácia ešte krízu nevyrieši, zabrať musia štáty

slovakia

left justify in out

img

Slovensko nemalo vysoké očakávania od dnes odštartovaného dvojdňového summitu Európska únia - Ázia, minister financií Ivan Mikloš, ktorý Slovensko zastupoval v Bruseli, však oceňuje užitočnú výmenu názorov a naštartovanie procesu uvoľnenia obchodných bariér medzi EÚ a niektorými ázijskými krajinami. Z hľadiska globálnej regulácie a užšieho finančného dohľadu preferuje Mikloš v budúcnosti citlivejší prístup a podľa neho nemožno výlučne od opatrení na celosvetovej úrovni očakávať, že vytiahnu svet z krízy.
"Od takýchto summitov sa nedá očakávať, že by sa zmenil svet alebo pravidlá sveta. Napriek tomu sú užitočné, pretože posúvať veci, aj keď sa to darí len pomaly, je potrebné. Ja vidím napríklad ako užitočné, že sa konštatovala ďalšia potreba búrania obchodných bariér a liberalizácie obchodu medzi partnermi," uviedol po rokovaniach slovenský šéf rezortu financií.
Rokovania počas prvého dňa sa niesli najmä v znamení ekonomických tém. Z dôvodu časovej tiesne sa Mikloš nedostal so svojím prejavom na rad medzi vystupujúcimi, posunutý a skrátený program poskytol priestor pred oficiálnou večerou len pre premiérov a hlavy štátov zo 46 zúčastnených krajín.
"V mojom prejave som chcel poukázať na to, že problém nevznikol zlyhaním trhu, ale zlyhaním štátu. Expanzívna monetárna politika a nedostatočná regulácia na národnej úrovni, čo je kompetencia štátov, zapríčinili krízu," naznačil Mikloš obsah svojej neuskutočnenej reči.
Mikloš si vypočul aj prejav českého prezidenta Václava Klausa, ktorý pomerne ostro kritizoval zásahy do fungovania finančných trhov na globálnej úrovni. "Boli rôzne názory aj na to, že akým spôsobom treba posilňovať globálnu reguláciu. Napriek tomu, že sme podporovali centralizáciu dohľadu na európskej úrovni, môj pohľad sa podobá tomu, aký má český prezident. Som rád, že odznel aj tento hlas, lebo inak je všeobecný konsenzus o tom, že potrebujeme viac regulácie," konštatoval Mikloš.
Slovenský minister nevidí budúce regulačné kroky na globálnej úrovni vo svetle opatrení, ktoré vyriešia ekonomické problémy sveta. "Potrebujeme koordinovanejšie globálne politiky. Boli sme krízou zasiahnutí aj my, aj keď sme nemali problémy s toxickými aktívami alebo hypotekárnou bublinou. Ale spoliehať sa iba na globálne riešenia je ilúzia. Stále je to tak, že väčšina kompetencií je na národných vládach. Ak nebudeme konsolidovať verejné financie a robiť štrukturálne reformy na národných úrovniach, finančná a ekonomická kríza sa ukáže ako dlhová kríza," uzavrel Mikloš, ktorý hovoril bilaterálne so singapurskou ministerkou financií, novozélandským ministrom financií, ako i maďarským a írskym premiérom.
Summit ASEM bude pokračovať druhým a záverečným dňom v utorok. Na ňom by sa lídri takmer päťdesiatky štátov mali dohodnúť okrem konceptu celosvetovej prísnejšej finančnej regulácie aj na spoločnom postupe v boji proti klimatickým zmenám.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies