Globalizácia obchodu bola hlavnou témou dnešnej diskusie Eurokomisie

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 14:56 • 2 min
Globalizácia obchodu bola hlavnou témou dnešnej diskusie Eurokomisie

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila dnes svoj diskusný dokument o možnostiach využitia globalizácie, ktorého zámerom je na základe posúdenia výhod a nevýhod globalizácie dospieť k zisteniu, ako ju môžu EÚ a jej členské štáty usmerňovať v prospech svojej budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans upozornil, že globalizácia pôsobí na európske hospodárstvo pozitívne, občania EÚ ju však nevnímajú ako prínos, ak jej výhody nie sú rozdelené spravodlivo a rovnomernejšie.

 

"Európa sa musí podieľať na prepísaní globálnych pravidiel tak, aby voľný obchod znamenal aj spravodlivý obchod. Globalizácia sa musí stať udržateľnou a musí prinášať úžitok všetkým Európanom," vyhlásil Timmermans. Upozornil tiež, že Európania musia získavať vzdelanie a zručnosti potrebné na to, aby držali krok s vývojom ekonomík.

 

Podľa podpredsedu EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena predstavuje globalizácia "ohromujúcu silu", ktorá EÚ a zvyšku sveta prináša výhody, ale aj mnohé výzvy. "Európa musí podporovať svetový poriadok založený na pravidlách, konať proti nekalým praktikám a zvýšiť odolnosť našich spoločností a konkurencieschopnosť našich hospodárstiev v rýchlo sa meniacom prostredí," tvrdí Katainen.

 

Diskusný dokument sa otvorene venuje tomu, čo globalizácia priniesla EÚ - pomohla miliónom ľudí na celom svete vymaniť sa z chudoby, chudobnejším krajinám umožnila dobehnúť tie bohatšie a svetový obchod podporil hospodársky rast EÚ, keď každá miliarda eur dodatočného vývozu podporí 14.000 európskych pracovných miest. Z lacnejšieho dovozu majú prospech najmä chudobnejšie domácnosti.

 

Tieto výhody však podľa eurokomisie nie sú automatické a ani rovnomerne rozdelené medzi občanov. Európa je pod tlakom toho, že iné krajiny nemajú rovnaké normy v oblasti zamestnanosti či životného prostredia a bezpečnosti, čo znamená, že schopnosti európskych podnikov konkurovať zahraničným partnerom iba na základe ceny sú obmedzené. To vedie k zatváraniu fabrík, strate pracovných miest, tlakom na zníženie miezd a zhoršeniu pracovných podmienok zamestnancov.

 

Riešenie týchto problémov však podľa EK nespočíva v protekcionizme ani v politikách nezasahovania. Brusel tvrdí, že globalizácia môže byť prospešná, ak sú jej prínosy správne využité, a preto EÚ musí zabezpečiť lepšie rozdelenie prínosov globalizácie spoluprácou s členskými štátmi a regiónmi, medzinárodnými partnermi a inými zainteresovanými stranami.

 

Komisia pripomenula, že približne tretina národného dôchodku EÚ pochádza z obchodu zo zvyškom sveta. Spolu s rastom zámorských trhov rástol aj európsky vývoz, a tým aj počet lepšie platených pracovných miest. Globalizácia však prináša aj výzvy.

 

Mnohí Európania sa obávajú, že globalizácia vedie k nerovnosti, strate pracovných miest, sociálnej nespravodlivosti či k znižovaniu noriem životného prostredia, zdravia alebo ochrany súkromia a cítia sa ohrození, pokiaľ ide o identitu, tradície a spôsob života. Tieto obavy treba podľa EK pomenovať a riešiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies