Global Witness: Afganský lazurit je konfliktný minerál, militanti na ňom zarábajú 20 miliónov ročne

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 15:22 • 2 min
Global Witness: Afganský lazurit je konfliktný minerál, militanti na ňom zarábajú 20 miliónov ročne

KÁBUL - Afganské nerastné bohatstvo pomáha udržiavať vojnu, ktorá už dlho trápi krajinu, pričom ozbrojené protivládne skupiny - vrátane militantného hnutia Taliban - zarábajú ročne 20 miliónov dolárov na ilegálnej ťažbe minerálu lazurit. Informovala o tom dnes v Londýne sídliaca organizácia na monitorovanie korupcie Global Witness.

slovakia

left justify in out

Organizácia v novej správe apelovala, aby bol lazurit - modrý kameň vyskytujúci sa takmer výlučne v Afganistane - vyhlásený za "konfliktný minerál".


Bane na lazurit sú väčšinou sústredené v severnej provincii Badachšán, kde sa tento minerál ťaží už stáročia a využíva sa pri výrobe šperkov a ornamentov. Veľkú cenu má vďaka svojmu odtieňu jasnomodrej farby. Provincia je "hlboko destabilizovaná" násilným konkurenčným bojom o ovládnutie týchto baní, ktorý medzi sebou vedú miestni samovládcovia, zákonodarcovia a Taliban, napísala organizácia Global Witness.


Badachšán je tiež mikrokozmom toho, čo sa deje po celej krajine, pričom ťažba nerastov v baniach je druhým najväčším zdrojom príjmov Talibanu - po drogách. Taliban, ktorý už 15 rokov bojuje za zvrhnutie vlády v Kábule, má pod kontrolou produkciu maku siateho - prevažne v južnej provincii Helmand. Táto rastlina je zdrojom základnej suroviny na výrobu väčšiny heroínu na svete. Obchod s drogami vynáša ročne tri miliardy eur, tvrdia experti.


Afganské minerálne a ropné bohatstvo má údajne hodnotu miliárd dolárov, ale vláda nemá financie ani odborné zázemie na jeho rozvoj. A zahraničné firmy odrádza zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v krajine, napísala dnes v správe tlačová agentúra AP. Global Witness uviedla, že keby sa toto nerastné bohatstvo správne rozvíjalo, mohlo by priniesť vláde tržbu dve miliardy dolárov ročne. V správe sa tiež uvádza, že vláda stratila v roku 2014 len na lazurite najmenej 17,5 milióna dolárov a v roku 2015 desať miliónov dolárov.


Celkový zárobok ozbrojených skupín v roku 2014 dosiahol 19,9 milióna dolárov, informovala organizácia Global Witness. Dodala, že miestny samovládca identifikovaný ako Abdul Malik zaplatil Talibanu za ochranu zo zisku z ilegálnej ťažby lazuritu 750.000 dolárov. Vlani zaplatil Malik Talibanu štyri milióny dolárov.


Vláda nereguluje ani nekontroluje toto nerastné bohatstvo a bane. Global Witness upozornila, že bane v provincii Badachšán sa stali takisto "strategickou prioritou" afganskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Ten začal posledný rok operovať väčšinou na východe krajiny pri hraniciach s Pakistanom. "Ak afganská vláda urýchlene opäť nezíska kontrolu, boj o bane s lazuritom zosilnie a ešte viac destabilizuje krajinu - a bude financovať aj extrémizmus," napísala v správe Global Witness.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies