Gladiátorské súboje z čias rímskych légií možno zažiť neďaleko Bratislavy

NETKY.SK • 19 August 2014, 15:06 • 2 min
Gladiátorské súboje z čias rímskych légií možno zažiť neďaleko Bratislavy

BAD DEUTSCH-ALTENBURG - Pod názvom Gladiátori - bojovníci arény sa počas nasledujúceho víkendu (23.-24.8.) uskutočnia v rakúskom amfiteátri v Bad Deutsch-Altenburgu neďaleko Bratislavy súboje ako za čias dávnych rímskych légií.

slovakia

left justify in out

V predstaveniach po obidva dni o 10. a 18. hodine bude rôznorodý program, ktorý zavedie návštevníkov do úplne iného sveta.
     

"Do arény sa opäť vrátia súboje v autentickejšej a napínavejšej podobe ako vlani. Výzbroj a výstroj bojovníkov sú podľa historických predlôh zrekonštruované do najmenších detailov. Vyvrcholením predstavenia bude súboj na drevenej rampe medzi gladiátormi typu secutor a retiarius. Presne tak ako v starom Ríme sú sprevádzané verne zrekonštruovanými hudobnými nástrojmi," uviedla pre TASR Yvonne Heuber z Archeologického parku Carnuntum v obci Petronell.
     

Amfiteáter - kruhová aréna je súčasťou ojedinelého múzea pod holým nebom (Carnuntum) dokumentujúceho bývanie a život Rimanov takmer spred dvoch tisícročí. Výskumy potvrdili existenciu troch amfiteátrov v blízkom okolí. Dva z nich sú zachované, tretí sa nachádzal na Pfaffenbergu v kúpeľoch Bad Deutsch-Altenburgu, ale nenašli sa po ňom zvyšky. Okrem viditeľnej arény medzi Carnuntumom a bránou Heidentor je oveľa zachovalejší amfiteáter v Bad Deutsch-Altenburgu, ktorý je aktívne využívaný.
     

Jeho návštevníci sa aj zo slovenských písomných informácií dozvedia, že ho začiatkom 70. rokov 1. storočia postavila 15. légia. Je jediným viditeľným komplexom stavieb z bývalého vojenského mesta Carnuntum. Na východnej a západnej strane sú vstupy do arény, na severnej a južnej boli galérie pre divákov s bohato zdobenými lóžami pre honoráciu. Nechýbal zverinec a oproti nemu bola svätyňa. Neskôr východná brána bola prestavaná na väznicu. Či zákaz krvavých hier v aréne vydaný cisárom Konštantínom (r. 325) platil aj pre Carnuntum, sa zatiaľ nezistilo. Okrem stanového tábora nechýba strážna veža ako súčasť bývalej panónskej Limes hranice, ktorá siahala až na súčasné slovenské územie.
     

Amfiteáter bol súčasťou vojenského tábora. Používali ho na lov divých zvierat, bol aj cvičiskom pre príslušníkov légií, odohrávali sa tam aj súboje gladiátorov ako najznámejšie a najfascinujúcejšie aspekty rímskej kultúry známe z filmov Spartakus a Gladiátor. Archeologické výskumy od roku 2007 odhalili po pôvodnej drevenej stavbe kamenné základy múrov a zdokumentovali štyri navrstvené fázy stavieb od jej začiatku do neskorého 3. storočia. Súčasťou tohto areálu na konci Bad Deutsch-Altenburgu pri slnečnicovom poli je expozícia dokumentujúca život a činnosť gladiátorov. Okrem videí prezrádza, akú výzbroj vojaci používali, aké mali najčastejšie zranenia, čím ich lekári ošetrovali a všeličo iné. Na južnej časti arény je montovaná kovová tribúna pre divákov počas gladiátorských hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies