Giulianiho cieľom na ME je postup zo skupiny: Slovenský tím poznám

NETKY.SK • 14 August 2015, 12:46 • 2 min
Giulianiho cieľom na ME je postup zo skupiny: Slovenský tím poznám

BRATISLAVA - Prvoradým cieľom nového trénera slovenskej volejbalovej reprezentácie Alberta Giulianiho je čo najlepšie pripraviť tím na októbrové majstrovstvá Európy.

slovakia

left justify in out

Po Emanuelem Zaninim a Flaviovi Gulinellim bude už tretím talianskym koučom na slovenskej lavičke a viesť národný tím spod Tatier považuje za veľkú poctu.

 

"Cítim sa poctený byť trénerom slovenskej reprezentácie. Je to moja prvá skúsenosť s národným tímom a chcem hráčom odovzdať mojich 20 rokov trénerských skúseností. Slovenský tím veľmi dobre poznám. Viacerí hráči z neho pôsobia alebo pôsobili v Taliansku. Keďže som zodpovedný aj za nákup posíl do môjho klubu, tak som si prirodzene všímal na trhu aj iných slovenských volejbalistov. Je pravda, že trochu menej poznám mladých hráčov, ale na vzájomné spoznanie sa bude dostatok času. Zmluvu som podpísal do januára 2016 s možnosťou jej predĺženia, myslím si, že záujem je obojstranný o čo najdlhšiu spoluprácu," vyhlásil na piatkovej tlačovej konferencii muž, ktorý doviedol v prestížnej talianskej lige k dvom titulom Maceratu a k jednému Cuneo.

 

Giuliani pred pár dňami oznámil širšiu 25-člennú nomináciu na šampionát v Bulharsku a v Taliansku (9.-18. októbra). Slováci sa stretnú v D-skupine v talianskom Busto Arsizio s Ruskom, Srbskom a Fínskom. Začiatok prípravy majú naplánovaný na pondelok 17. augusta v Púchove. V príprave na európsky šampionát, kam sa prebojovali piatykrát za sebou a ôsmy celkovo, sa stretnú s Českom, Bulharskom a v generálke na ME sa predstavia 6. októbra na ZŠ Ondreja Nepelu proti úradujúcim majstrom sveta Poliakom. "Je zbytočné o našej skupine hovoriť, súperov veľmi dobre poznáme a netreba ich zvlášť predstavovať. Chceme naše mužstvo pripraviť čo najlepšie, zaujímať ma najviac bude jeho výkon. Keď sa ťažkým súperom nebude dariť, my musíme byť pripravení a chytiť ich za pačesy, využiť ich indispozíciu."

 

V porovnaní s tímom, ktorý hral tento rok Svetovú ligu, chýbajú v kádri blokári Michal Červeň a Peter Kašper, smečiar Andrej Patúc a nahrávač Branislav Skladaný, ktorý sa ospravedlnil z rodinných dôvodov. Giuliani mal záujem aj o návrat Martina Nemca a Tomáša Kmeťa, ale obaja skúsení volejbalisti z rodinných dôvodov pozvánku neakceptovali. Giulianiho asistentom bude bývalý úspešný reprezentant Andrej Kravárik. "Pamätám si Andreja z pôsobenia v Taliansku. Volejbalový svet je veľmi malý, všetci navzájom sa poznáme. Spolupracovať však budeme prvýkrát. Mám však o ňom samé dobré referencie. Myslím si, že sa budeme navzájom vhodne dopĺňať a veľmi dobre spolu vychádzať," uviedol Giuliani, ktorý okrem Slovenska bude viesť aj Piacenzu v najvyššej talianskej súťaži.

 

Pre nového kouča je rozhodujúce mať v tíme hráčov, ktorí budú na sebe tvrdo pracovať a vytvoria správnu chémiu. "Pre mňa je najdôležitejšie spoznať hráčov, ktorí budú najfunkčnejší a najviac zapadnú do môjho systému. Možno to nebudú tí najsilnejší hráči, ale musia byť najvýkonnejší, ochotní tvrdo pre seba a pre kolektív pracovať. Chceme počas spoločnej prípravy dosiahnuť, aby išli na ME v najlepšej forme. Káder sa ešte bude zužovať, verím, že vyberieme na šampionát tých správnych. Čaká nás osem mesiacov práce. Sľubujem, že to bude veľmi intenzívna práca, po fyzickej aj volejbalovej stránke."

 

Ľubor Halanda, prezident SVF: "Sme nesmierne radi, že môžeme predstaviť nového renomovaného trénera, s ktorým sme sa dohodli veľmi rýchlo. Je to tréner veľkého kalibru, chce viesť našu reprezentáciu a dosiahnuť s ňou patričné výsledky. V Taliansku má za uplynulých päť rokov najväčšie úspechy spomedzi svojich kolegov. Sme patrične hrdí, že sa nám ho podarilo získať. Prvým asistentom bude Andrej Kravárik, ktorý už od pondelka nastupuje k tímu na sústredení."

 

Giuliani o cieľoch, ktoré si vytýčil v novej funkcii: "Mojím osobným cieľom je, aby mužstvo hralo dobre. Dôležité sú aj víťazstvá, preto túžime na ME postúpiť zo skupiny. Môže sa to podariť, ale aj nemusí, no dobrá hra musí byť, tá je základom všetkého." Po majstrovstvách Európy sa zostaví rebríček, z ktorého sedem najlepších družstiev z Európy sa zúčastní na kvalifikačnom turnaji o účasť na OH 2016. Ten sa bude konať v januári budúceho roka v Nemecku, ktoré má ako organizátor automatickú účasť. Z olympijskej kvalifikácie si miestenku do Ria de Janeiro vybojuje iba jej víťaz.

 

Päťdesiatročný Talian je na Slovensku prvýkrát. Vo štvrtok si stihol prezrieť centrum hlavného mesta, ktoré v ňom zanechalo sympatický dojem: "Pochodil som centrum a bol som aj na hrade. Bratislava je veľmi pekná, je tu na prvý pohľad čisto a poriadok. Na Slovensku som prvýkrát, ale spomínam si, že ako 16-ročný som bol na mládežníckom turnaji v Benešove," uzavrel Giuliani.

 

Širšia nominácia Slovenska na ME 2015:

Nahrávači: Michal Masný (Jastrzebski Wegiel, Poľ.), Juraj Zaťko (ASZ Olsztyn, Poľ.), Filip Palgut (SK Posojilnica Aich/Dob, Rak.), Daniel Končál (Asniéres Paríž, Fr.)

Smečiari: Martin Sopko st. (VK MIRAD PU Prešov), Matej Paták (AZS Czenstochowa, Poľ.), František Ogurčák (ASZ Olsztyn, Poľ.), Štefan Chrtiansky ml. (Hypo Tirol Innsbruck, Rak.), Tomáš Kriško (Dukla Liberec, ČR), Marcel Lux (VK MIRAD PU Prešov), Peter Janušek (Al Shamal, Kat.), Tomáš Halanda (Ústí nad Labem, ČR)

Blokári: Emanuel Kohút (Copra Piacenza, Tal.), Šimon Krajčovič (COP Trenčín), Peter Ondrovič (TSV Herrsching, Nem.), Radoslav Prešinský (VK Prievidza), Jozef Piovarči (Spartak Myjava)

Univerzáli: Miloš Horník (Spartak VKP Komárno), Peter Michalovič (Vibo Valentia, Tal.), Ľuboš Kostoláni (Coburg/Grub, Nem.), Milan Bencz (Emma Villas Siena, Tal.)

Liberá: Matej Kubš (VK Prievidza), Ľuboš Nemec (Spartak VKP Komárno), Martin Vydarený (Spartak Myjava), Marián Vitko (VK Slávia Svidník)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Alberto Giuliani

Asistent trénera: Andrej Kravárik

Manažér: Ján Uhlárik

Kondičný tréner: Francesco Cadeddu

Fyzioterapeut: Maciej Palka

Štatistik: Daniel Bruch

 

Predbežný program prípravných zápasov:

4.-5. septembra: ČR - SR (v ČR)

27.-28. septembra: Bulharsko - SR (v Bulharsku)

6. októbra: SR - Poľsko (Bratislava, ZŠ O. Nepelu)

 

Program Slovenska na ME (prenosy na Digi Sport):

D-skupina (Busto Arsizio, Tal.):

piatok 9. októbra:

17.30 SLOVENSKO - Srbsko

sobota 10. októbra:

18.00 SLOVENSKO - Rusko

nedeľa 11. októbra:

15.00 Fínsko - SLOVENSKO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona