Gitaru Johna Lennona vydražili za 2,4 milióna dolárov

NETKY.SK • 8 November 2015, 10:53 • 2 min
Gitaru Johna Lennona vydražili za 2,4 milióna dolárov

BRATISLAVA - Gitaru, ktorú kedysi vlastnil zosnulý anglický hudobník John Lennon, vydražili za 2,4 milióna dolárov (v prepočte približne 2,2 milióna eur). Polovica sumy pôjde na konto charitatívnej organizácie Spirit Foundation, ktorú založili Lennon s manželkou Yoko Ono.

slovakia

left justify in out

Muzikant, ktorý sa preslávil v už nefungujúcej kapele The Beatles, kúpil nástroj v roku 1962 v rodnom Liverpoole. Použil ho pri nahrávaní či skladaní piesní ako P.S. I Love You, Love Me Do, I Want To Hold Your Hand alebo All My Loving. Gitaru vlastnil niekoľko desaťročí John McCaw, ktorý ju kúpil koncom 60. rokov, no nevedel, že Lennonovi nástroj niekto ukradol počas Vianoc 1963.


Počas dražby, ktorá sa konala v sobotu v kalifornskej Julien's Auctions, predali za 2,1 milióna dolárov (približne 1,9 milióna eur) aj prednú blanu na veľký bubon s logom The Beatles. Tú bubeník Ringo Starr použil napríklad vo februári 1964 počas vystúpenia legendárnej kapely v The Ed Sullivan Show.


John Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen spomínaných The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má napríklad kultový album Imagine (1971). V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona