Gitaru Boba Dylana z festivalu Newport predali za takmer milión dolárov

NETKY.SK • 7 December 2013, 09:40 • 2 min
Gitaru Boba Dylana z festivalu Newport predali za takmer milión dolárov

NEW YORK - Gitaru Fender Stratocaster, s ktorou odohral Bob Dylan svoj prelomový koncert na folkovom festivale Newport v roku 1965, predali dnes na aukcii v New Yorku za 965.000 dolárov (700.000 eur). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Gitaru vydražil neznámy kupujúci cez telefón. Podľa spoločnosti Christie's, ktorá predaj sprostredkovala, ide o rekord za akúkoľvek gitaru predanú na dražbe.

Koncert na newportskom festivale, na ktorom sa rozhodol Dylan demonštrovať prechod od akustického folku k dravejšiemu rockenrollovému zvuku, sa považuje za významný míľnik hudobnej histórie. Gitaru vlastnila rodina z amerického New Jersey ostatných takmer 50 rokov. Dylan ju nechal v súkromnom lietadle, ktoré pilotoval medzičasom už zosnulý otec majiteľa tohto najdrahšieho "fenderu".

Päť ručne i strojovo napísaných textov piesní Boba Dylana, ktoré sa našli v gitarovom puzdre, taktiež idú do aukcie. Ich odhadovaná cena sa pohybuje od 3000-30.000 dolárov za kus.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies