Gitarista Pat Metheny vystúpi koncom júna vo Viedni a v Brne

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 05:30 • 2 min
Gitarista Pat Metheny vystúpi koncom júna vo Viedni a v Brne

Gitarista Pat Metheny vystúpi koncom júna vo Viedni a v Brne - Kultúra Americký džezový gitarista a skladateľ Pat Metheny sa koncom júna predstaví v Poľsku, Česku a Rakúsku. Držiteľ 19 cien Grammy vystúpi 27.

slovakia

left justify in out

img

Americký džezový gitarista a skladateľ Pat Metheny sa koncom júna predstaví v Poľsku, Česku a Rakúsku. Držiteľ 19 cien Grammy vystúpi 27. júna v poľskom meste Bielsko Biala, o deň neskôr v brnianskom Bobycentre na záver Jazz Festu a 29. júna vo viedenskom Konzerthause. Na všetkých koncertoch ho bude sprevádzať Unity Band, ktorý tvoria saxofonista a basklarinetista Chris Potter, bubeník Antonio Sanchez a kontrabasista Ben Williams. Táto zostava dnes vydala nový štúdiový album, ktorý od 24. júna predstaví na európskom turné. Okrem spomenutých krajín sa ukáže aj v Nemecku, Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku, Taliansku, Španielsku či Portugalsku.

K založeniu Unity Bandu inšpiroval Pata Methenyho predovšetkým Chris Potter. "Ako fanúšik som sledoval, ako sa Chris postupne stáva jedným z najväčších hudobníkov našej doby," povedal Metheny. "A keď sme boli obaja pozvaní k spolupráci na debutovom albume Antonia Sancheza, hneď mi došlo, že jeho prirodzený spôsob hrania a frázovania sa nádherne dopĺňa s mojím. Začal som premýšľať, ako na základe tohto spojenia vybudovať spoločný projekt," pokračoval Metheny. Trio doplnil Ben Williams, ktorý Methenyho zaujal pred niekoľkými rokmi na akadémii Juilliard v New Yorku. "Jeho hra ma okamžite zaujala. Oslovil som Bena niekoľkokrát ako záskok za Christiana McBridea do môjho tria a rýchlo som zistil, že je to skvelý hudobný partner a zároveň inšpiratívny človek. Ben a Antonio navyše okamžite našli spoločnú hudobnú reč," dodal Metheny. Nová kapela začala po sformovaní nahrávať a výsledkom je album, ktorý obsahuje dovedna deväť skladieb.

Päťdesiatsedemročný Metheny získal počas svojej viac ako 35 rokov trvajúcej kariéry spomenutých 19 cien Grammy a v tomto smere je jedným z najúspešnejších džezových hudobníkov histórie. Na Grammy triumfoval v 10 rôznych kategóriách, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu inému muzikantovi. Na scéne pôsobil ako sólista, ako člen dua, tria, kvarteta i väčších formácií, pričom po jeho boku stáli na pódiách i v nahrávacích štúdiách takí muzikanti ako Dave Holland, Roy Haynes, Toninho Horta, Gary Burton, Chick Corea, Pedro Aznar, Jaco Pastorius, Charlie Haden, John Scofield, Herbie Hancock či pesničkárka Joni Mitchell alebo džezová speváčka Anna Maria Jopek. Metheny už ako 18-ročný prednášal na University of Miami a vo veku 19 rokov sa stal najmladším muzikantom, ktorý učil na slávnej Berklee College of Music. Tá mu v roku 1996 udelila čestný doktorát. Jeho komerčne najúspešnejšími nahrávkami sú albumy Still Live Talking (1987), Letter From Home (1989) a Secret Story (1992). Dovedna predal na celom svete viac ako 20 miliónov albumov.

Zdroj:  SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies