Gitarista Joe Satriani vystúpi v októbri v Bratislave

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 10:56 • 2 min
Gitarista Joe Satriani vystúpi v októbri v Bratislave

BRATISLAVA - Americký gitarista a multiinštrumentalista Joe Satriani, ktorý koncertoval s Mickom Jaggerom či so skupinou Deep Purple, vystúpi 14. októbra v bratislavskej Aegon Aréne Národného tenisového centra.

slovakia

left justify in out

Na pódiu ho budú sprevádzať klávesista Mike Keneally, bubeník Marc Minnemann a basgitarista Bryan Beller, ktorí sa podieľali aj na jeho očakávanom novom albume Shockwave Supernova. Nahrávka by sa mala dostať do predaja 24. júla a skladby z nej si bude môcť vypočuť aj slovenské publikum. Do hlavného mesta Slovenska zavíta Satriani v rámci európskej časti turné k spomínanej štúdiovke. Koncertnú šnúru odštartuje 17. septembra vo Francúzsku. Vstupenky na bratislavské vystúpenie sú dostupné v sieťach Predpredaj.sk a Ticketportal.


"Nemohol som si pri tvorbe tohto albumu priať lepšiu kapelu. Marc a Bryan patria v ich kategóriách k najlepším muzikantom a navyše obaja milujú výzvy. Takže, keď za nimi napríklad prídem a poviem im 'Toto demo znie trochu metalovo, môžeme z neho urobiť umeleckejšiu záležitosť?', vedia presne, čo mám na mysli a spoločne to zvládneme," povedal Satriani, ktorý podľa vlastných slov rád spolupracuje aj so spomínaným Mikeom Keneallym. "Nielenže je Mike jedným z tých šialene talentovaných ľudí, ktorí zahrajú na čokoľvek, čo mu podstrčíte. Ale on vám to naspäť naservíruje v šiestich rôznych podobách. Pred pár rokmi som o ňom na turné žartoval s basgitaristom Allanom Whitmanom, že sa ho musíme zbaviť, pretože vedľa neho všetci vyzeráme ako školáci," uviedol hudobník.


Päťdesiatosemročný Satriani na štúdiovke spolupracoval aj so zvukárom Johnom Cunibertim. "John mi prácu v štúdiu naozaj veľmi uľahčuje. Je skvelým tvorivým katalyzátorom a zároveň vynikajúcim zvukárom. Keďže sme dlhoroční priatelia, vie presne ako na mňa. Nebojí sa mi povedať svoj názor a zároveň vždy rozpozná moment, kedy je lepšie nič nehovoriť. Pred nahrávaním tohto albumu som za ním prišiel, že chcem špeciálny album. Žiadne prílišné zvukové limity a kompresie, ale naopak silný a dynamický sound. Myslím, že sa nám to podarilo," uzavrel rodák z mestečka Westbury v štáte New York.


Joe Satriani začal hrať na gitaru ako štrnásťročný, jeho štýl ovplyvnili hlavne Jimi Hendrix, Jimmy Page či Jeff Beck. Pre hranie sa údajne rozhodol na futbalovom tréningu vo chvíli, keď sa dozvedel o smrti Jimiho Hendrixa. V roku 1986 vydal svoj prvý sólový album Not Of This Earth, ktorý získal v USA platinovú platňu. Nasledovala štúdiovka Surfing With The Alien (1987). Tá bola po dlhom čase prvým čisto inštrumentálnym albumom, ktorý bodoval v hitparádach. V roku 1988 hral ako prvý gitarista na sólovom turné Micka Jaggera. V roku 1993 nahradil v kapele Deep Purple na niekoľko koncertov na japonskom turné Ritchieho Blackmorea. Bol taký úspešný, že ho požiadali, aby zostal nastálo, musel však odmietnuť pre kontrakt s nahrávacou spoločnosťou. K jeho žiakom patria David Bryson (Counting Crows), Kevin Cadogan (Third Eye Blind), Larry LaLonde (Primus, Possessed), Alex Skolnick (Testament), Rick Hunolt (Exodus), Phil Kettner (Laaz Rockit) či Charlie Hunter. S mnohými z nich spolupracoval aj na spoločných koncertoch a nahrávkach. V roku 1996 založil koncertnú sériu G3, v ktorej každoročne vystupujú traja gitaristi so svojimi kapelami. Od roku 1990 má Satriani svoju značku gitár Ibanez JS Series a zosilňovačov Peavey JSX. Na konte má 14 nominácií na Grammy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies