Giro štartuje piatkovým prológom opäť bez Slovákov, lídrom je Nibali

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 16:11 • 2 min
Giro štartuje piatkovým prológom opäť bez Slovákov, lídrom je Nibali

APELDOORN - Už tento piatok v holandskom Apeldoorne odštartujú cyklistické preteky Giro d'Italia. V poradí 99. ročník úvodnej Grand Tour sezóny bude rovnako ako vlani bez slovenskej účasti. Hlavnými favoritmi náročných pretekov budú domáci matador a víťaz z roku 2013 Vincenzo Nibali, či ambiciózny Španiel Mikel Landa, jeho krajan a skúsený veterán Alejandro Valverde a kolumbijský jazdec Rigoberto Uran.

slovakia

left justify in out

Tridsaťjedenročný Nibali zo stajne Astana sa predstaví na tohtoročnom Gire ako jediný zo súčasnej "veľkej štvorky" ašpirantov na celkové víťazstvo na Grand Tours. Brit Chris Froome, Španiel Alberto Contador a Kolumbijčan Nairo Quintana sa rozhodli neštartovať na talianskych cestách a sústredia sa najmä na slávnu Tour de France.

 

Aj preto odborníci Taliana radia ako najväčšieho favorita trojtýždňového podujatia. Nibali však bol na predštartovej tlačovej konferencii trochu opatrnejší, keďže sa mu v prípravných pretekoch až tak nedarilo.

 

"Nebol som úplne spokojný, no teraz som pokojný, sebavedomý a pripravený. Tento ročník sa mi páči, je podobný tomu z roku 2013. Na začiatku bude zopár nervóznych etáp, no o všetkom sa rozhodne opäť až na konci vo vysokých kopcoch," povedal pre agentúru AP. V horách by mu mali pomáhať najmä spolujazdci Jakob Fuglsang z Dánska a krajan Michele Scarponi.

 

Nibali sa vrátil na Giro prvýkrát od svojho triumfu v roku 2013 a patrí medzi šesticu cyklistov v histórii, ktorí dokázali vyhrať všetky tri Grand Tours - Giro, Tour i španielsku Vueltu.

 

Lídrom tímu Sky je Landa, ktorý obhajuje vlaňajšie tretie miesto a určite sa bude chcieť posunúť na vrchol. "Myslím si, že som približne na rovnakej úrovni ako vlani, no mám viac skúseností. Mám veľmi dobrú formu a som motivovaný. Po víťazstve na prípravných pretekoch Giro del Trentino, som na tom navyše veľmi dobre aj po morálnej stránke a chcem sa pokúsiť o víťazstvo," povedal pre cyclingnews.com.

 

Za celkovým triumfom ide aj Uran zo stajne Cannondale, ktorému vlaňajšia edícia príliš nevyšla, no predtým bol dvakrát druhý. "Stále som rovnaký človek, no zvýšil sa tlak, pretože som bol už dvakrát veľmi blízko víťazstvu. Viem sa s tým vyrovnať. Viem, čo som robil dobre i zle v minulosti, a opäť sa chcem pobiť o prvé miesto," uviedol dvadsaťdeväťročný pretekár.

 

Pre tridsaťšesťročného Valverdeho to bude debut na Gire. Medzi ďalších favoritov sa radia aj Holanďan Tom Dumoulin, či Esteban Chaves z Kolumbie. Medzi špurtérmi by mali dominovať Francúz Arnaud Damare a dvojica Nemcov Marcel Kittel a Andre Greipel. Otázny je štart Švajčiara Fabiana Cancellaru, ktorý mal aj deň pred začiatkom menšie zdravotné problémy.

 

Tohtoročné Giro odštartuje už v piatok 6. mája v Apeldoorne úvodným prológom - individuálnou časovkou na 9,8 km. V krajine tulipánov sa odohrajú aj nasledujúce dve etapy pre špurtérov a po voľnom pondelku sa už pelotón presunie do Talianska. Hneď vo štvrtej etape prídu na rad aj kopce, no ešte miernejšie. Prvý zo šiestich dojazdov na vrchole je na programe v 6. etape z Ponte do Roccarasa. Aj ďalšie dve etapy budú kopcovité a po nich príde na rad druhá časovka na 40,4 km v oblasti Chianti a ďalší voľný deň.

 

Ďalší týždeň prinesie iba jednu vyslovene rovinatú etapu (12.), dôležitá pre celkové poradie bude potom 14. z Alpaga do Corvara so šiestimi vrchárskymi prémiami (210 km). Po nej si jazdci vyskúšajú tretiu individuálnu časovku, tentokrát na 10,8 km. O celkovom víťazovi by mali rozhodnúť 19. a 20. etapa. Obe vysokohorské a ohodnotené maximálnymi piatimi hviezdičkami náročnosti. Preteky sa skončia v nedeľu 29. mája rovinatou 21. etapou z mesta Cuneo do Turína (163 km).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies