AKTUALIZOVANÉ Giro d'Italia: Peter Sagan skončil v 2. etape na pódiu, v pondelok ponesie dres pre najlepšieho vrchára!

NETKY.SK • 4 Október 2020, 16:46 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Giro d'Italia: Peter Sagan skončil v 2. etape na pódiu, v pondelok ponesie dres pre najlepšieho vrchára!

AGRIGENTO - Slovenský fenomén Peter Sagan obsadil druhé miesto v 2. etape 103. ročníka Giro d'Italia.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 4. septembra 19:02

Jazdca z tímu Bora-Hansgrohe prekonal v cieľovom stúpaní len domáci pretekár Diego Ulissi v drese SAE Team Emirates. Trasu dlhú 149 km z Alcamy do Agrigenta zvládol za 3:24:58 hodiny. Tretí finišoval Dán Mikkel Frölich Honore z Deceunincku QuickStep. V pondelkovej 3. etape sa Sagan netradične predstaví v modrom drese pre najlepšieho vrchára. 

 

img

 

Pre Sagana je zvlášte nosiť modrý dres

"Záverečné stúpanie etapy bolo dosť tvrdé. Celých 3,7 km zospodu až na vrchol sme šli na plný plyn. Keď sa na to pozerám s odstupom času, možno by som mohol urobiť niečo aj lepšie. Keď som si doskočil Ulissiho s Honorém možno som mal okamžite nastúpiť a začať špurtovať, ale bol som na svojom limite a to najmä kvôli veľkému úsiliu, ktoré som vyvinul, aby som ich vôbec dobehol," okomentoval Sagan po etape.

 

img

 

Dodal, že pri špurte v posledných metroch pred cieľom išiel na maximum svojich síl. Diega sa mu však nepodarilo dostihnúť a ten vyhral s rozdielom 4-5 bicyklov.

 

img

 

"Už to tak je a som spokojný aj so svojím druhým miestom. Bude pre mňa zvláštne nosiť dres najlepšieho vrchára. Získal som však nejaké body aj do bojov o cyklamenový dres, ale zajtra bude ďalšia náročná etapa, takže postupne deň za dňom uvidíme čo sa bude diať," uzavrel Sagan. 

 

img

 

 

Zvlnená etapa s cieľom v stúpaní 

Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal domáci Filippo Ganna z tímu Ineos GrenadiersOrganizátori na nedeľu pripravili prevažne rovinatú etapu s dvomi vrchárskymi prémiami 4. kategórie.

 

 

Prvá nasledovala v úvodnej zvlnenej časti, no druhá bola v samom závere v cieli v Agrigente, pričom stúpanie meralo 3,7 km so sklonom 5,2%. Záver tak nebol pre čistokrvných šprintérov, ale skôr pre klasikárov.

 

img

 

Krátko po štarte sa od pelotónu odtrhla pätica Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Gastauer (AG2R), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane) a Etienne van Empel (Vini Zabu-KTM), ktorá si onedlho vypracovala takmer štvorminútový náskok.

 

 

Tím Astana prišiel o druhého jazdca

Na stúpaní Santa Ninfa si pripísal tri body Thomas De Gendt a vyhral aj následnú rýchlostnú prémiu. Na nej zobral tri body z pelotónu Fernando Gaviria. Keď sa pelotón dostal na rovinatú časť, spomalil a náskok úniku sa zvýšil nad päť minút.

 

V polovici etapy nečakane odstúpil z Gira Aleksandr Vlasov. Jeho tím Astana informoval, že dôvodom boli žalúdočné problémy. Jakob Fuglsang tak v prvých dvoch etapách prišiel o svojich dvoch najlepších pomocníkov do kopcov Miguela Angela Lopeza i Vlasova.

 

Súvisiaci článok: Všetko čo potrebujete vedieť o Giro d'Italia 2020

 

Inak sa na trati veľa nedialo. Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok úniku sa 50 km pred cieľom scvrkol už len na 2:45 min a 20 km pred finišom padol pod minútu.

 

Prišlo k niekoľkým pádom

S blížiacim sa záverom rástla nervozita v hlavnom balíku a prišlo aj niekoľkým pádom. Pelotón dostihol únik 8,5 km pred koncom a pod cieľový kopec prišiel pokope.

 

Necelý kilometer pred cieľom zaútočil Luca Wackermann (Vini Zabu - KTM), no so sebou si vyviezol aj Ulissiho, Sagana a Honoreho. Slovák však vyrazil neskôr a minul veľa síl, ktoré mu chýbali v špurte s Ulissim. Nakoniec obsadil druhé miesto.

 

Mohlo by vás zaujímať: Giro d'Italia: Už v sobotu odštartuje druhá najväčšia Grand Tour, Sagan sa na štart veľmi teší

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies