Gibraltár rokuje so Škótskom o ich zotrvaní v EÚ

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 10:24 • 2 min
Gibraltár rokuje so Škótskom o ich zotrvaní v EÚ

LONDÝN - Gibraltár rokuje so Škótskom o pláne, ktorý by umožnil zotrvanie častí Spojeného kráľovstva v EÚ. Informovala o tom spravodajská spoločnosť BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo pre BBC potvrdil, že so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou hovoril o rôznych možnostiach. Jednou z nich je tá, že Gibraltár a Škótsko, kde sa vo štvrtkovom referende väčšina voličov vyslovila proti brexitu, by v EÚ zostali.

 

Podľa BBC sa za ďalšieho potenciálneho partnera týchto rokovaní považuje aj Severné Írsko, kde sa tiež väčšina voličov v plebiscite priklonila k zotrvaniu Británie v EÚ.

 

"Viem si predstaviť situáciu, keď niektoré časti súčasného členského štátu Spojené kráľovstvo odídu a ostatné zostanú," uviedol Picardo.

 

Vysvetlil, že by to znamenalo, že daný subjekt by nemusel žiadať o prijatie do EÚ, ale zostal by členom za súčasných podmienok. K tým častiam monarchie, ktoré by EÚ mali opustiť, by sa pristupovalo "nie nevyhnutne v zmysle článku 50" Lisabonskej zmluvy, vysvetlil Picardo.

 

BBC pripomenula, že pre takýto postup už existuje precedens. Je ním prípad Dánska, ktoré vstúpilo do Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) v roku 1973 - spolu s Britániou a Írskom.

 

V roku 1979 však Grónsko, ktoré bolo dovtedy súčasťou Dánska, získalo samostatnosť a na základe referenda z roku 1982 o tri roky neskôr - v roku 1985 - zo spoločenstva vystúpilo.

 

Nicola Sturgeonová už v uplynulých dňoch naznačila, že druhé referendum o nezávislosti Škótska je po víťazstve prívržencov brexitu v referende "veľmi pravdepodobné".

 

Za zotrvanie Británie v EÚ hlasovalo na Gibraltáre viac ako 95 percent voličov. Veľká väčšina Gibraltárčanov chce, aby táto enkláva bola súčasťou Británie, čo potvrdili aj v referende v roku 2002. Jeho vláda koncom minulého týždňa opäť odmietla návrh Španielska na rozdelenie zvrchovanosti nad Gibraltárom medzi Španielsko a Britániu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona