Ghebreyesus požiadal farmaceutické spoločnosti, aby pri dodávkach vakcín uprednostnili chudobnejšie krajiny

NETKY.SK • 13 Júl 2021, 08:04 • 2 min
Ghebreyesus požiadal farmaceutické spoločnosti, aby pri dodávkach vakcín uprednostnili chudobnejšie krajiny

ŽENEVA - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval farmaceutické spoločnosti, aby uprednostnili dodávanie svojich vakcín proti ochoreniu COVID-19 do chudobných krajín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Ghebreyesusa by tak mali urobiť, namiesto presviedčania bohatých štátov, aby obyvateľom aplikovali ďalšie posilňovacie dávky vakcín. 

 

img

 

Na pondelňajšom tlačovom brífingu uviedol, že rozdiely v súvislosti s vakcínami medzi bohatými a chudobnými krajinami znamenajú, že „práve teraz sa vedome rozhodujú, aby nechránili tých, ktorí to potrebujú“ a dodal, že "okamžitou prioritou musí byť očkovanie ľudí, ktorí ešte nedostali jednu dávku".

 

img

 

Súvisiaci článok: Pfizer požiada regulačné úrady USA, aby povolili posilňujúcu tretiu dávku vakcíny

 

Po desaťtýždňovom globálnom poklese úmrtí na koronavírus Ghebreyesus uviedol, že počet denne zomierajúcich pacientov s COVID-19 opäť začína stúpať a že extrémne infekčný variant delta „vedie ku katastrofickým vlnám ďalších prípadov“.

 

Prečítajte si: Čínski výrobcovia vakcín podpísali dohody s iniciatívou COVAX


Vyzval najmä spoločnosti Pfizer a Moderna k úsiliu lepšie zásobovať globálnu iniciatívu COVAX, v rámci ktorej putujú očkovacie látky do krajín s nízkym a stredným príjmom. Spomenutí farmaceutickí giganti súhlasili s menšou podporou tejto iniciatívy, väčšinu produkcie si vyhradili pre bohaté krajiny.

 

Mohlo by vás zaujímať: Celosvetový počet obetí pandémie prekročil štyri milióny

 

Spoločnosť Pfizer sa v pondelok stretla s najvyššími predstaviteľmi USA, aby rokovali o svojich plánoch získať povolenie na tretiu dávku. Spoločnosť minulý týždeň uviedla, že posilňovač môže rapídne zvýšiť imunitu a môže pomôcť odvrátiť znepokojujúce varianty, aj napriek tomu, že americké zdravotné úrady zdôraznili, že plne zaočkovaní Američania sú silne chránení a zatiaľ nepotrebujú posilňujúcu vakcínu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies