Germanwatch: Rozvojové štáty sú viac vystavené rizikám extrémneho počasia

NETKY.SK • 8 November 2016, 14:28 • 2 min
Germanwatch: Rozvojové štáty sú viac vystavené rizikám extrémneho počasia

MARRÁKEŠ - Rozvojové štáty sú v porovnaní s priemyselne vyspelými krajinami viac vystavené katastrofám súvisiacim so zmenami počasia, čo ešte viac zdôrazňuje ich zraniteľnosť voči zmenám klímy. Uvádza sa to v štúdii mimovládnej neziskovej organizácie Germanwatch.

slovakia

left justify in out

Ako dnes spresnila agentúra DPA, na základe údajov zozbieraných v rokoch 1996-2015 katastrofy, ktoré spôsobilo počasie, najviac postihli Honduras, Mjanmarsko a Haiti. V roku 2015 to boli Mozambik, Dominika a Malawi.

 

Aj keď štúdia neberie do úvahy dôsledky zmeny klímy, ako je topenie sa ľadovcov či stúpanie morskej hladiny, poukazuje na riziká extrémnych meteorologických javov. Odborníci očakávajú, že takéto prírodné javy budú čoraz častejšie a čoraz intenzívnejšie, čo je dôsledok globálneho otepľovania vyvolaného emisiami skleníkových plynov.

Vedci tvrdia, že v rokoch 1996-2015 v dôsledku extrémneho počasia prišlo o život 528.000 ľudí a ekonomické straty dosiahli viac ako tri bilióny dolárov.

 

Štúdia organizácie Germanwatch sa sústreďuje len na priame dopady extrémov počasia; neberie do úvahy tie, ktoré sa môžu objaviť dodatočne, napr. sucho. Prezentácia tejto správy sa konala v rámci medzinárodnej konferencia OSN o klimatických zmenách, ktorá sa v pondelok začala v marockom meste Marrákeš.

 

Ide o prvú takúto konferenciu od vlaňajšieho prijatia historickej dohody 195 štátmi sveta v Paríži, ktorej cieľom je udržať rast globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

 

Konferencia v Marrákeši s názvom COP22 sa zameriava na vypracovanie detailov cieľov, ktoré boli stanovené vlani v decembri v Paríži. Tam jednotlivé krajiny oznámili sľuby, že znížia svoje emisie skleníkových plynov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies