Gerlach je najžiadanejším cieľom túr s horským vodcom

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 11:56 • 2 min
Gerlach je najžiadanejším cieľom túr s horským vodcom

POPRAD – Gerlachovský štít, najvyšší vrch Slovenska, je stále najžiadanejším cieľom vysokohorských túr s horským vodcom vo Vysokých Tatrách. Za ním sú Vysoká, Lomnický či Ľadový štít.

slovakia

left justify in out

„Snažíme sa aj záujemcom o výstup priblížiť nielen tieto najvyššie a najznámejšie kopce, ale nemenej krásne sú aj hrebeňové túry,“ uviedol pre SITA predseda Spolku horských vodcov Vysoké Tatry Michal Gerčák. Na náročnejšie hrebeňové túry však môžu podľa neho ísť turisti, ktorí už majú nejaké skúsenosti. „Hrebeňové túry ako hrebeň Ľadových štítov, Vidlový hrebeň, Martinka sú v Tatrách skvosty a nie všetci ich poznajú, takže sa snažíme návštevníkom priblížiť aj tieto túry,“ dodal Gerčák.

Tohtoročná vodcovská sezóna sa začala podľa Gerčáka trochu rozpačito. Jún bol daždivý, čo odrádzalo turistov od vysokohorských túr. „Od júla pociťujeme zvýšenú návštevnosť a mierne zlepšenie,“ uviedol Gerčák. Už tradične patria k najčastejším klientom tatranských horských vodcov turisti zo Slovenska, Poľska a Česka. Tohto roku zaznamenávajú horskí vodcovia zvýšený záujem turistov z Českej republiky o ich služby. Druhá polovica letnej sezóny býva pre horských vodcov už tradične lepšia ako jej prvá časť. Prispieva k tomu aj stabilnejšie počasie v auguste a septembri. V posledných rokoch nie sú výnimkou ani vysokohorské túry v októbri či novembri za pekného a slnečného počasia. 

Vo verejnosti sa sporadicky objavujú negatívne názory na pôsobenie horských vodcov vo Vysokých Tatrách, keďže väčšina tatranských štítov je pre bežných návštevníkov prístupná len v sprievode horských vodcov. „Sú hlasy aj kritické, ale počet klientov, ktorí využívajú služby vodcov, narastá. Ľudia si uvedomujú, že horský vodca nie je len nutnosť, ale aj spoločník, s ktorým sa dajú zažiť príjemné chvíle vo Vysokých Tatrách,“ povedal Gerčák. Horský vodca podľa neho môže pomôcť záujemcovi pri výbere túry a je aj istou zárukou bezpečnosti pri náročných vysokohorských túrach. 

Okrem Vysokých Tatier a ostatných pohorí u nás pôsobia slovenskí horskí vodcovia aj v zahraničí. Slovenskí vodcovia sú členmi Medzinárodného združenia asociácií horských vodcov (UIAGM), čo im umožňuje poskytovať služby prakticky vo všetkých pohoriach sveta. Zo zahraničných pohorí majú slovenskí klienti najväčší záujem o Alpy a ich najvyššie vrcholy. „Naši vodcovia vodia aj v iných krajinách, napríklad v Južnej Amerike, v Maroku, na Kaukaze, v Číne,“ uviedol Gerčák. Záujemcom o takéto túry odporúča Gerčák istú postupnosť. Podľa neho by mali záujemcovia najskôr absolvovať klasické turistické výstupy v Tatrách, neskôr aj náročnejšie vrcholové a hrebeňové túry, vrátane zimných výstupov. Až potom by sa mal záujemca orientovať na vyššie pohoria ako Alpy, Andy alebo aj Himaláje. 

Organizované horské vodcovstvo funguje vo Vysokých Tatrách už 140 rokov. Uhorský karpatský spolok, ktorý vznikol v roku 1873, stanovil prvé pravidlá pre vodcovskú činnosť vo Vysokých Tatrách. Toto výročie si horskí vodcovia pripomenú v piatok a sobotu 2. a 3. augusta počas Sviatku horských vodcov v Starom Smokovci. Prvá písomná zmienka o horskom vodcovi vo Vysokých Tatrách pochádza z roku 1683. Členmi medzinárodnej asociácie sa slovenskí horskí vodcovia stali v roku 1996.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies