Georgievová opúšťa Európsku komisiu, bude výkonná riaditeľka Svetovej banky

NETKY.SK • 29 Október 2016, 09:18 • 2 min
Georgievová opúšťa Európsku komisiu, bude výkonná riaditeľka Svetovej banky

BRUSEL - Podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgievová sa vzdá svojho postu v exekutíve EÚ, aby mohla začať pôsobiť vo funkcii výkonnej riaditeľky Svetovej banky (SB). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) v tejto súvislosti potvrdila, že Georgievová, ktorá v kolégiu komisárov zastupovala Bulharsko, podá demisiu a svojej novej funkcie sa ujme 2. januára 2017. Jej portfólio - zodpovednosť za rozpočet EÚ a ľudské zdroje - dočasne preberie nemecký eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Gunther Oettinger.

 

Georgievovej pozícia v Bruseli je dôležitá hlavne z hľadiska diskusií o rozpočte EÚ po tom, ako Spojené kráľovstvo oficiálne oznámi odchod z EÚ.

 

Kristalina Georgievová sa na prelome septembra a októbra uchádzala aj o pozíciu generálneho tajomníka OSN, ktorú nakoniec získal portugalský expremiér António Guterres.

 

Bulharsko teraz musí do Európskej komisie vybrať nového kandidáta, ktorý však nemusí dostať to isté portfólio a podpredsednícku funkciu ako mala Georgievová. Zároveň bude musieť prejsť procesom vypočúvania vo výboroch Európskeho parlamentu. O pracovnom zaradení budúceho bulharského komisára alebo komisárky rozhodne šéf EK Jean-Claude Juncker.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies