Georgiadis: Cyprus je schopný vrátiť sa na dlhopisové trhy

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 12:47 • 2 min
Georgiadis: Cyprus je schopný vrátiť sa na dlhopisové trhy

NIKÓZIA - Cyperský minister financií Harris Georgiadis je presvedčený, že jeho krajina je schopná vrátiť sa na dlhopisové trhy po ukončení záchranného programu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ostrovný štát získal v pondelok (7. 3.) "požehnanie" veriteľov z Medzinárodného menového fondu (MMF) aeurópskych partnerov, ktorí súhlasili, aby ukončil záchranný program o dva mesiace skôr, ako sa pôvodne očakávalo a bez dodatočnej záchrannej siete.

 

A hoci to na dlhových trhoch vyvolalo miernu nervozitu, úroky Cyprusu z pôžičiek sú už nižšie než v "dobrých časoch" predtým, ako musel požiadať o záchranný úver.

 

Výnosy z 10-ročných dlhopisov Cypru dnes do 10.30 miestneho času klesli o dva bázické body na 4,06 %, sú však o niečo vyššie ako tohoročné minimum 3,75 %, ktoré dosiahli v januári.

 

Cyprus do pondelka, keď vystúpil zo záchranného programu, minul z 10-miliardového úveru nakoniec len 7,3 miliardy eur. Vláda v Nikózii sa rozhodla, že nepožiada ani o preventívnu úverovú linku, aby sa zbavila dohľadu veriteľov. Minister Georgiadis tvrdí, že Cyprus si vytvoril dostatočné finančné "nárazníky" na ďalšie tri roky a momentálne pracuje na prípadnej výmene dlhopisov, ktoré vypršia o štyri až päť rokov. To by jeho krajine umožnilo zaobísť sa pomerne dlho bez finančných trhov. Zdôraznil však, že tým nevylúčil návrat Cypru na dlhopisové trhy.

 

O finančnú pomoc požiadal Cyprus Európsku úniu v júni 2012. Do problémov sa krajina dostala v dôsledku vysokej expozície svojich bánk voči gréckemu dlhu. Eurozóna a MMF následne na jar 2013 schválili Nikózii záchranný úver v celkovej hodnote 10 miliárd eur, z toho MMF sa na pomoci podieľal 1 miliardou. Na záchrane cyperského bankového sektora sa však museli podieľať aj klienti bánk s vkladmi nad 100.000 eur.

 

Cyperská ekonomika začala vlani opäť rásť po návrate na trhy s krátkodobými pokladničnými poukážkami.

 

Vklady v krajine sa stabilizovali a komerčné banky na ostrove už nepotrebujú núdzovú likviditu od centrálnej banky. Cyprus zmiernil obmedzenia na transfer kapitálu a nezaznamenal pritom odlev vkladov. To signalizuje obnovenie dôvery klientov.

 

No väčšina ratingových agentúr zatiaľ ponechala rating Cypru v neinvestičnom pásme, čo znamená, že ho Európska centrálna banka (ECB) nemôže zaradiť do programu nákupu aktív eurozóny a banky na Cypre nemôžu použiť vládne dlhopisy ako kolaterál a otvoriť si tak cestu k finančným linkám ECB.

 

Partneri v eurozóne v pondelok zároveň vyzvali Cyprus, aby dokončil jednu nesplnenú úlohu v rámci podmienok záchranného programu, a tou je privatizácia telekomunikácií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies