George Clooney oslávi 55 rokov, medzi filmovými hviezdami má neotrasiteľnú pozíciu

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:30 • 2 min
George Clooney oslávi 55 rokov, medzi filmovými hviezdami má neotrasiteľnú pozíciu

LEXINGTON – Americký herec, producent a režisér George Clooney sa v piatok 6. mája dožíva 55 rokov.

slovakia

left justify in out

Herecké výkony mu vyniesli prestížne filmové ocenenia vrátane Zlatých glóbusov a Oscara, jeho charizma mu zabezpečuje opakované umiestnenie na vrchole rebríčkov najpríťažlivejších mužov sveta. Zažiaril v mnohých kvalitných filmoch ako sú Tenká červená čiara (1998), Dannyho jedenástka (2001), Po prečítaní spáľte (2008) alebo Gravitácia (2013). V histórii udeľovania Cien Akadémie je George Clooney jediným umelcom, ktorý bol na Oscara nominovaný v šiestich rôznych kategóriách.

 

Narodil sa 6. mája 1961 v meste Lexington v americkom štáte Kentucky ako syn televízneho moderátora Nicka Clooneyho a bývalej kráľovnej krásy Niny Bruceovej. V mladosti bol zapáleným hráčom bejzbalu a basketbalu a práve v týchto športoch videl svoju budúcnosť. Usiloval o členstvo v profesionálnom bejzbalovom tíme Cincinnati Reds, zmluvu sa mu však získať nepodarilo. Krátko študoval televíznu žurnalistiku na kentuckej univerzite (Northern Kentucky University) a neskôr sa vzdelával na univerzite v Cincinnati (University of Cincinnati), štúdia ale nedokončil. Budúci slávny hollywoodsky herec si privyrábal rezaním tabaku a predajom mužským odevov.

 

Herecká kariéra Georgea Clooneyho sa rozbiehala pomaly, začínal v televíznych reklamách a seriáloch, ktoré mali k úspechu ďaleko. Zmena prišla s úlohou pediatra Douglasa Rossa v mimoriadne populárnom seriáli z prostredia chicagskej pohotovosti s názvom ER (Pohotovosť, 1994–1999). Okrem popularity mu vyniesla i viacnásobné nominácie na Zlatý glóbus a Cenu Emmy.

 

Šarmantnému hercovi sa otvorili dvere do sveta filmu, následne si zahral v snímkach From Dusk Till Dawn (Od súmraku do úsvitu, 1996), One Fine Day (1996), Peacemaker (Mierotvorca, 1997), Out of Sight (Zakázané ovocie, 1998) alebo The Perfect Storm (Dokonalá búrka, 2000). Komédia O Brother, Where Art Thou? (Braček kde si?, 2000) v réžii bratov Coenovcov sa stretla s nejednoznačným prijatím, Clooneymu však vyniesla Zlatý glóbus (2001). Mnoho filmových divákov si ho vybaví aj ako Dannyho Oceana, ktorý bol hlavou partie vynaliezavých zlodejov v obľúbených kriminálnych komédiách Ocean's Eleven (Dannyho jedenástka, 2001), Ocean's Twelve (Dannyho dvanástka, 2004) a Ocean's Thirteen (Dannyho trinástka, 2007).

 

Zlatú sošku Oscara získal George Clooney v roku 2006 za skvelý výkon v dráme Syriana (2005). Na rovnaké ocenenie v rovnakom roku bol nominovaný aj v kategóriách Najlepší pôvodný scenár a Najlepšia réžia za film Good Night, and Good Luck (Dobrú noc a veľa šťastia, 2005). Ďalšie výborné herecké kreácie ocenené nomináciou na Oscara predviedol tiež v snímkach Michael Clayton (2007), Up in the Air (Lietam v tom, 2009) a The Descendants (Deti moje, 2011). Cenu Akadémie dostal spoločne s Grantom Heslovom a Benom Affleckom ako producent dramatického trileru Argo (2012), ktorý sa stal Najlepším filmom v roku 2013.

 

Vplyvný americký herec je známy svojím politickým aktivizmom a humanitárnou činnosťou. V roku 2014 sa oženil s poprednou britskou advokátkou, aktivistkou a spisovateľkou libanonského pôvodu Amal Alamuddinovou, dnes Clooneyovou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies