Génia hudby oživí Bratislava Mozart Festival

NETKY.SK • 14 Október 2016, 13:04 • 2 min
Génia hudby oživí Bratislava Mozart Festival

BRATISLAVA - Hold tvorbe svetoznámeho skladateľa obdobia klasicizmu Wolfganga Amadea Mozarta vzdá Bratislava Mozart Festival 2016. Festival od nedele 16. októbra až do 28. októbra prinesie do hlavného mesta vrcholné Mozartove diela v interpretácii na historických nástrojoch.

slovakia

left justify in out

Publikum sa môže tešiť na Symfóniu g mol, Serenádu c mol pre dychové nástroje a ouvertúru k opere Don Giovanni. Česká popredná klaviristka Petra Matějová zahrá klavírne kvintetá Mozarta a Beethovena. Lotz Trio pozýva na operu Čarovná flauta v doteraz neuvedenej úprave a na záver festivalu zaznie známe Requiem, agentúru SITA o tom informovali organizátori festivalu.

 

Otvárací koncert festivalu sa uskutoční v nedeľu 16. októbra o 19:00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a ako napovedá jeho názov "Mozart: najslávnejšie molové opusy", prinesie najslávnejšie diela skladateľa v molových tóninách. Publikum si vypočuje predohru k opere Don Giovanni KV 527 v úprave pre dychové okteto, Serenádu c mol KV 388 a slávnu Symfóniu g mol KV 550. Diela na historických nástrojoch zahrá festivalový orchester. Následne je na programe festivalu v stredu 19. októbra koncert klavírnych kvintet z tvorby W. A. Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Koncert sa začne o 19:00 v Koncertnej sieni Dvorana v priestoroch Vysokej školy múzických umení na Zochovej ulici. Program pokračuje v nedeľu 23. októbra o 19:00 koncertom Mozart: Čarovná flauta v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Známe diela zaznejú v dobovej úprave pre trio historických basetových rohov.

 

Bratislava Mozart Festival 2016 vyvrcholí v piatok 28. októbra o 19:00 koncertom v Dóme sv. Martina. Múry katedrály rozozvučí Mozartovo Requiem KV 626. Zádušná omša pre sóla, zbor a orchester je považovaná za najmysterióznejšie hudobné dielo skladateľa. V čase blížiaceho sa sviatku Všetkých svätých a Pamiatky zosnulých posledný opus hudobného génia zahrajú na historických nástrojoch sólisti Salzburskej koncertnej spoločnosti, Orchester 1756 a Chorus XVII pod taktovkou Konstantina Hillera. Viac o festivale možno nájsť na https://www.citylife.sk/festival/bratislava-mozart-festival-2016.

 

Život W. A. Mozarta (1756 - 1791), ktorý je dodnes jedným z najznámejších reprezentantov kultúry Rakúska, bol spojený nielen s jeho rodným Salzburgom či Viedňou, v ktorej zomrel, ale s dnešnou Bratislavou, vtedajším Pressburgom, ako aj s ďalšími mestami habsburskej monarchie. Narodil v Salzburgu 27. januára 1756 a od detstva bol klavírnym virtuózom, podnikal koncertné cesty po Európe a študijné cesty do Talianska. V rokoch 1769 až 1781 bol koncertným majstrom arcibiskupa v Salzburgu. Potom sa usadil vo Viedni. Napísal viac ako 600 skladieb. K najznámejším operám patrí Únos zo Serailu, Figarova svadba, Don Giovanni, Čarovná flauta. Bol autorom asi 50 symfónií. Komponoval klavírne a husľové koncerty, serenády, sláčikové kvartetá, kvintetá, husľové a klavírne sonáty. Zomrel 5. decembra 1791 vo Viedni.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies