Genetické zmeny ľudských embryí sú zase o niečo reálnejšie

NETKY.SK • 8 November 2018, 06:00 • 2 min
Genetické zmeny ľudských embryí sú zase o niečo reálnejšie

Genetická modifikácia u ľudských embryí je zasa o krok bližšie k realite. Americkí vedci použili jednu z metód genetického inžinierstva zvanú Crispr-Cas9 a podarilo sa im zmutovať gén, ktorý by inak u myší viedol k smrteľnému zlyhaniu pečene.

slovakia

left justify in out

Podobná metóda by mohla fungovať aj u ľudí. Je ale otázkou etiky, či má veda do genetickej informácie zasahovať.

 

"Ideálne by bolo takto liečiť choroby, ktoré spôsobujú veľké komplikácie a úmrtí v období tesne okolo pôrodu, a proti ktorým momentálne nedisponujeme účinnými liekmi."

 

V článku v časopise Nature Medicine vysvetľuje americký tím vedcov, ako vykonal sériu pokusov, pri ktorých modifikoval gény myších embryí. Menil pritom jednotlivé páry báz - molekúl, ktoré v spojení tvoria základ DNA.

 

Metóda je veľmi účinná

 

Potom, čo vedci zistili, že je možné vykonávať zmeny na konkrétnom mieste v DNA pečeňových buniek myších embryí, sústredili sa na chorobu zvanú dedičná tyrozinémia 1. typu. Ide o genetické ochorenie, kvôli ktorému telo nedokáže správne štiepiť aminokyselinu zvanú tyrozín, a ktoré je bez patričnej liečby smrteľné.

 

"Nejde o vyložene zriedkavé ochorenie, u ľudí sa objavuje zhruba u 1 človeka zo 100-tisíc," povedal britskému denníku The Guardian William Peranteau z Detskej nemocnice vo Philadelphii v USA, ktorý sa na výskume podieľa.

 

Tím vzal myši s genetickou mutáciou, ktorá spôsobuje chorobu podobnú dedičnej tyrozinémii 1. typu, a rozmnožil ich, pričom samica dostávala liek.

 

Vedci potom 26 embryí naočkovali vírusom nesúcim genetické inštrukcie pre modifikáciu génov a 27 embryí rovnakým vírusom, ale bez tohto genetického nástroja. Po narodení malej myši už žiadne ďalšie lieky nedostávali, a vedci čakali, čo sa stane.

 

"Myši z druhej skupiny všetkých do troch týždňov uhynuli," povedal Peranteau. Avšak myši, u ktorých došlo k modifikácii, sa dožili konca štúdie vo veku 3 mesiacov a zdali sa byť úplne v poriadku, rovnako ako myši, ktorým vedci žiaden vírus nepichli a podávali im ďalej lieky. U samíc, ktoré malé myši porodili, neboli žiadne genetické mutácie viditeľné.

 

Kam to povedie?

 

Výskum môže priniesť veľký pokrok pre vedu a lekárstvo, kritici však varujú, že má tiež svoje riziká. Niektorí upozorňujú na príliš rýchle zmeny a obávajú sa možného zneužitia technológie, ktoré by ústilo v "programovanie" detí.

 

Je tiež otázkou, či sa zmeny v genetickej informácii neskôr v živote človeka neprejavia nejako negatívne. Čiernym scenárom by potom bolo odovzdanie "genetickej chyby" ďalším generáciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies