Genetické stopy SARS-CoV-2 poukazujú na umelý pôvod koronavírusu

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 13:59 • 2 min
Genetické stopy SARS-CoV-2 poukazujú na umelý pôvod koronavírusu

MOSKVA – SARS-CoV-2 má genetickú stopu, ktorú prírodný koronavírus nemá. Uvádza sa to v článku doktora Stephena Quaya a profesora fyziky na Kalifornskej univerzite v Berkeley Richarda Muellera uverejneného v novinách The Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Špecialisti objavili sekvenciu genómu v novom koronavíruse v kombinácii CGG-CGG. Vedci ho často používajú na zvýšenie infekčnostismrteľnosti vírusov: je to akýsi signál, že vložka bola vyrobená v laboratóriu.

 

img

 

CGG-CGG sa vyskytuje sa v prírode veľmi zriedkavo. Prirodzené koronavírusy SARS alebo MERS túto sekvenciu nemajú, tvrdia Quay a Muller. Podľa nich, v tomto prípade ho nový koronavírus jednoducho nemohol získať sám.

 

"Prakticky v celej triede koronavírusov, ktorá zahŕňa CoV-2, nikdy neexistovala kombinácia CGG-CGG, ktorá by sa vyskytovala prirodzene. To znamená, že obvyklý spôsob, ako vírusy získavajú nové zručnosti, v tomto prípade nefunguje", považujú vedci.

 

img

 

Preto by priaznivci zoonotického pôvodu (že patogén prešiel na človeka zo zvieraťa) mali vysvetliť, prečo si SARS-CoV-2 počas mutácie a rekombinácie vybral najmenej preferovanú sekvenciudvojitý CGG, ako sa uvádza v článku.

 

"Prečo vírus opakoval kombináciu, ktorú by vytvorili vedci v laboratóriu? Áno, mohlo sa to stať náhodou. Ale veríte tomu?", zaujímajú sa otázkou Quay a Muller.

 

Ďalším dôkazom umelého pôvodu koronavírusu americkí vedci označili výrazný rozdiel v jeho genetickej diverzite – v porovnaní s vírusmi, ktoré spôsobujú syndrómy SARSMERS. Posledné dva boli prírodného pôvodu. Keď sa šírili medzi ľuďmi, rýchlo sa vyvinuli do najinfekčnejších foriem.

 

img

 

SARS-CoV-2 sa správal inak: objavil sa u ľudí už adaptovaný, v mimoriadne agresívnej verzii. Niekoľko mesiacov nemal žiadne vážne mutácie. Prvá takáto zmena bola objavená v Anglicku.

 

Podľa QuayMullera je tento prípad bezprecedentný: naznačuje, že nový koronavírus prešiel dlhým obdobím adaptácie, kým sa rozšíril medzi obyvateľstvom. Existuje iba jeden spôsob, ako vyrobiť vírus, ako je tento – simulovať jeho prirodzený vývoj a pestovať ho na ľudských bunkách, aby sa dosiahla  maximálna účinnosť. Týmto sa aj zaoberajú laboratória, ktoré študujú mutácie vírusov so získavaním funkcií, doplnili autori.

 

"Prítomnosť sekvencie CGG v CoV-2 je silným dôkazom spájania génov...Vedecké dôkazy naznačujú, že koronavírus bol vyvinutý v laboratóriu", zhrnuli vedci.

 

img

 

Predtým, britský profesor Angus Dalglish a nórsky virológ Birger Sorensen uviedli, že čínski špecialisti špeciálne vyvinuli SARS-CoV-2, a potom sa pokúsili zakryť stopy. Podľa nich, vedci z Wu-chanu chceli urobiť z prirodzene sa vyskytujúceho vírusu viac infekčnejší, aby sa rýchlo množil v ľudských bunkách. Kvôli tomu bol ku koronavírusu pripojený nový tŕň.

 

Charakteristickým znakom takejto manipulácie je séria štyroch aminokyselín, ktoré Dalglish a Sorens našli v tŕní SARS-CoV-2. Podľa britského a nórskeho vedca je takáto sekvencia v prírodných vírusoch mimoriadne nepravdepodobná.

 

img

 

Čína opakovane zdôrazňuje svoj otvorený a zodpovedný prístup k publikáciám COVID-19. Ako bolo uvedené na ministerstve zahraničných vecí ČĽR, Peking od samého začiatku pandémie spustil vyšetrovanie, identifikoval patogén a zverejnil všetky kľúčové údaje.

 

V komentári k zámeru Spojených štátov vyšetrovať pôvod vírusu to oficiálny zástupca čínskeho oddelenia Zhao Lijian označil za politickú hru a pokus presunúť vinu na ostatných.

 

Zdroj: https://ria.ru/20210607/virus-1736018860.html

        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona