Genetici sú o krok bližšie k príčine homosexuality, úlohu zohráva aj dedičnosť

NETKY.SK • 13 December 2017, 15:59 • 2 min
Genetici sú o krok bližšie k príčine homosexuality, úlohu zohráva aj dedičnosť

Aj keď majú homosexuáli v demokratických krajinách čoraz viacej práv, ľudia o tejto téme stále diskutujú. Niektorí si myslia, že je to choroba, iní hovoria o nevkusnom trende. Čo na to odborníci?

slovakia

left justify in out

Poprední genetici túto oblasť podrobne skúmajú. Nová štúdia prináša čiastočné objasnenie toho, čo homosexualitu spôsobuje.

 

Časopis Nature uverejnil štúdiu, ktorá je zameraná len na mužskú homosexualitu. Poukazuje na  rozdiel v oblastiach dvoch chromozómov, ktorými sa líšia homosexuáli od heterosexuálov. Výskumu sa zúčastnilo 1 077 homosexuálov a 1 231 heterosexuálov. Všetci podstúpili analýzu genómu.

 

Podľa výsledkov  je možné prepojenie genetickej informácie so sexuálnou orientáciou. Kľúčový rozdiel sa našiel na 13. chromozóme v oblasti génu SLITRK6, a na 14. chromozóme s rozdielnym génom TSHR. „Mužská sexuálna orientácia je čiastočne dedičná (približne 30 až 40 percent), ale je multifaktoriálna, to znamená, že genetika a prostredie sú tiež významnými faktormi,“ píše sa v štúdii. Vedci upozorňujú, že spomínané odchýlky v génoch neznamenajú, že takýto človek bude na 100% homosexuál.

 

Vedci ďalej vysvetlili, že gén 13. chromozómu - SLITRK6 je zodpovedný za určité oblasti v medzimozgu. Veľkosť medzimozgu bola u homosexuáloch iná ako u heterosexuálov.  

 

Sexuálnu orientáciu môže ovplyvňovať aj nefunkčnosť štítnej žľazy počas tehotenstva matky. Jednoducho ide o kombináciu viacerých faktorov. Úplne rozlúštenie príčiny homosexuality ešte chvíľu potrvá. Uvidíme, na čo vedci prídu.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona