Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne je opäť D. Muňko

NETKY.SK • 1 August 2012, 11:18 • 2 min
Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne je opäť D. Muňko

Generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne je opäť D. Muňko

slovakia

left justify in out

img

Dušan Muňko je odo dňa právoplatnosti nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR z júna tohto roka opäť generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne (SP). Konštatovala to vláda na svojom dnešnom rokovaní.

Muňka odvolal z funkcie predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej ešte 27. augusta 2010, ten však voči postupu vlády podal ústavnú sťažnosť. Ústavný súd 21. júna tohto roka rozhodol, že konaním kabinetu bolo porušené základné právo Muňka na inú právnu ochranu, uznesenie vlády preto zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.

"Z tohto dôvodu je Dušan Muňko naďalej de iure generálnym riaditeľom SP, pretože individuálny právny akt, ktorým bol odvolaný, bol zrušený; odo dňa právoplatnosti tohto nálezu teda pokračuje Dušan Muňko vo výkone funkcie generálneho riaditeľa SP, do ktorej bol vymenovaný 21. augusta 2008 uznesením vlády z 20. augusta 2008," konštatoval dnes vládny kabinet.

Vláda musí teraz návrh na odvolanie Muňka z funkcie opäť prerokovať a rozhodnúť o ňom, pričom je však viazaná právnymi názormi ÚS. Podľa súdu v rámci postupu, ktorý predchádzal prijatiu uznesenia vlády v roku 2010, neboli dodržané Muňkove procesné práva, pričom uznesenie neobsahuje dôvody odvolania ani odkaz na príslušné ustanovenie zákona o sociálnom poistení identifikujúce dôvod odvolania.

Kabinet dnes zároveň odporučil ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) navrhnúť uzavretie mimosúdnej dohody na náhradu Muňkových hmotno-právnych nárokov. Úrad vlády (ÚV) SR mu zase uhradí trovy konania v sume necelých 470 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies