Generálny tajomník vymenoval Slováka Jenču za svojho poradcu

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 17:35 • 2 min
Generálny tajomník vymenoval Slováka Jenču za svojho poradcu

NEW YOKR - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok oznámil vymenovanie slovenského diplomata Miroslava Jenču za svojho nového poradcu pre politické záležitosti.

slovakia

left justify in out

Jenča tak nahradí Dána Jensa Toyberga-Frandzena, ktorý na poste pôsobil dočasne od konca minulého roka. Ako informuje portál OSN, Jenča, niekdajší šéf kancelárie exministra zahraničných vecí Jána Kubiša, bude okrem iného zodpovedať za úsek vzťahov s oboma americkými kontinentmi, Európou, Blízkym východom či západnou Áziou. 

 

Jenča je bývalým veľvyslancom Slovenska v Mexiku. V rokoch 2004 až 2007 stál na čele Regionálneho strediska OBSE v uzbeckom Taškente. V roku 2008 ho Pan vymenoval za svojho námestníka na pozícii riaditeľa novovzniknutého Regionálneho strediska OSN pre preventívnu diplomaciu v strednej Ázii. Portál OSN okrem iného informuje o Jenčových štúdiách v Moskve či na americkej univerzite v Stanforde. 

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky rozhodnutie generálneho tajomníka OSN o menovaní Jenča za poradcu privítalo. ,,Jenča prináša so sebou do novej funkcie vysokú odbornosť, rozsiahlu expertízu a skúsenosti získané počas dlhoročnej služby pre Slovensko na rôznych diplomatických postoch i v rámci OSN. Táto nominácia potvrdzuje vysoký odborný kredit slovenskej diplomacie v globálnom meradle," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies