Generálny tajomník vietnamskej komunistickej strany navštívi USA

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 11:35 • 2 min
Generálny tajomník vietnamskej komunistickej strany navštívi USA

HANOJ - Generálny tajomník Komunistickej strany Vietnamu (KSV) Nguyen Phu Trong navštívi tento rok Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes americký veľvyslanec vo Vietname Ted Osius. Pôjde o prelomovú udalosť podčiarkujúcu rýchle upevňovanie vzťahov medzi týmito bývalými nepriateľskými krajinami, komentuje agentúra Reuters. Nguyen sa tak stane prvým generálnym tajomníkom KSV, ktorý oficiálne zavíta na pôdu Spojených štátov.

Spolu s ním príde i vietnamský minister verejnej bezpečnosti Tran Dai Quang, ktorý dohliada na policajné sily, často kritizované kvôli porušovaniu ľudských práv a potláčaniu vládnych oponentov, čo Washington odsudzuje.

 

"Pravidelné návštevy na najvyššej úrovni pomáhajú obom stranám pochopiť a vyrovnať sa jeden s druhým. Toto vzájomné pochopenie sa teraz mení na skutočný čin," povedal Osius počas svojho prejavu na Hanojskej univerzite.

 

USA poskytujú vietnamskému ľudu pomoc a poradenstvo v oblasti zdravotníctva, vzdelávania, odstraňovania nášľapných mín, vedy a jadrovej energie. V poslednom čase sa tieto aktivity rozšírili aj na ozbrojené sily.

 

Analytici tvrdia, že záujmom Vietnamu je okrem Číny rozšíriť svoje medzinárodné vzťahy, kým USA chcú získať Hanoj za nového spojenca v rámci snáh o upevnenie svojho vplyvu v Ázii ako protiváhu vzostupu Pekingu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies