Generálny tajomník OSN vyzval na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s ľuďmi

NETKY.SK • 27 Júl 2018, 16:39 • 2 min
Generálny tajomník OSN vyzval na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s ľuďmi

NEW YORK - Na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s ľuďmi vyzval pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi (30. júla) generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z jeho vyhlásenia, "obchodníci s ľuďmi často vyviaznu bez trestov". "Ich zločinom sa nedostáva adekvátnej pozornosti. To sa musí zmeniť," zdôraznil šéf svetovej organizácie.

 

Obchodníci s ľuďmi využívajú nádeje a zúfalstvo ľudí, zneužívajú osoby odkázané na ochranu a zbavujú ich ľudských práv. Osobitne ohrozené sú v tomto procese deti a mládež, migranti a utečenci, tvrdí OSN a pripomína, že dievčatá a ženy sa neustále stávajú objektom pozornosti obchodníkov s ľuďmi. Títo nepoznajú hranice a ich nezákonná činnosť naberá rôznorodé formy.

 

"Vidíme brutálne sexuálne vykorisťovanie prostredníctvom nútenej prostitúcie, vynútené manželstvá a sexuálne otrokárstvo," konštatoval podľa tlačovej agentúry APA Gutteres a pripomenul aj obchodovanie s ľudskými orgánmi.

 

OSN je preto rozhodnutá podporiť opatrenia na povolanie obchodníkov s ľuďmi na zodpovednosť a súčasne na ochranu a podporu ich obetí.

 

Práva obetí by mali byť na prvom mieste, vyplýva z vyhlásenia, v ktorom generálny tajomník svetovej organizácie vyzval jej členské štáty, aby na báze v decembri schváleného balíka opatrení - globálneho dohovoru o utečencoch - spoločne zvážili kľúčové aspekty prevencie, ochrany a trestného stíhania tak, aby v budúcnosti nezostalo miesta pre spomínané zločiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies