Generálny tajomník OSN v Izraeli vyzval na obnovenie rokovaní s Palestínčanmi

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 08:33 • 2 min
Generálny tajomník OSN v Izraeli vyzval na obnovenie rokovaní s Palestínčanmi

JERUZALEM - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun povedal dnes po stretnutí s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom v Jeruzaleme, že takmer 50 rokov okupácie palestínskych území neprinieslo Izraelčanom bezpečie. Zdôraznil, že legitímne ašpirácie Izraelčanov i Palestínčanov môže uspokojiť iba riešenie v podobe dvoch štátov, na ktorom sa dohodnú. Informovala o tom OSN.

slovakia

left justify in out

Podľa Pana sa bodnými, streleckými či bombovými útokmi nič nedocieli, pretože násilie "nie je nikdy riešením". "Takéto činy sú presne naplánované, aby zasiali strach a neistotu. Ujedajú dôveru a nádej, rozháňajú Palestínčanov a Izraelčanov ďalej od seba a odstraňujú vzájomný pocit empatie," uviedol na spoločnej tlačovej konferencii s Rivlinom.

 

"Takisto musí byť jasné, že takmer 50 rokov okupácie malo zničujúci vplyv na životy Palestínčanov, oslabilo ich vieru v pokojné riešenie tohto konfliktu... a neprinieslo bezpečie Izraelčanom," dodal šéf OSN, pričom vyzval vedúcich predstaviteľov oboch strán, aby urýchlene prijali konkrétne opatrenia na obnovenie nádeje.

 

Generálny tajomník OSN povzbudil izraelských a palestínskych predstaviteľov k spolupráci s tzv. blízkovýchodným kvartetom - Európskou úniou, Ruskom, USA a OSN - v záujme obnovenia mierových rozhovorov. Vyhlásil, že sa spolieha na ich odvahu rázne konať, aby bol dosiahnutý spravodlivý, komplexný a trvácny mier pre ľudí z Izraela a Palestíny.

 

Pan taktiež privítal dnešné oznámenie normalizácie vzťahov medzi Izraelom a Tureckom. Podľa jeho slov ide o "významný a nádejný signál pre stabilitu regiónu".

 

Pan v priebehu dneška vystúpil aj s príhovorom na Telavivskej univerzite, kde prevzal Medailu Georga S. Wisa, pomenovanú po americkom židovskom sociológovi, ktorý bol prvým rektorom tejto inštitúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies