Generálny tajomník OSN si na Haiti pozrel rozsah škôd spôsobených hurikánom

NETKY.SK • 16 Október 2016, 09:50 • 2 min
Generálny tajomník OSN si na Haiti pozrel rozsah škôd spôsobených hurikánom

PORT-AU-PRINCE - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes pricestoval na Haiti, kde nedávno silný hurikán Matthew zapríčinil smrť vyše 500 ľudí a spôsobil veľké materiálne škody.

slovakia

left justify in out

Najviac postihnutú časť ostrova si Pan pozrel z vrtuľníka, neskôr sa v meste Les Cayes stretol aj s obyvateľmi tejto oblasti. Ubezpečil ich, že OSN zmobilizuje všetky zdroje, aby im pomohla.

 

Krátko pred Panovým príletom vypukli v blízkosti miesta pristátia jeho vrtuľníka nepokoje medzi asi 100 nespokojnými miestnymi obyvateľmi a príslušníkmi mierových zborov OSN. Miestni ľudia totiž začali hádzať kamene do kamiónov s humanitárnou pomocou. Jednotky OSN a miestna polícia použili na upokojenie davu slzotvorný plyn.

 

Minulý týždeň Pan vyslovil odhad, že okamžitú humanitárnu pomoc potrebuje na Haiti asi 1,4 milióna ľudí. Na zabezpečenie ich životných potrieb na najbližšie tri mesiace treba zozbierať 120 miliónov dolárov.

 

Médiá však upozorňujú, že darcovské krajiny neprejavujú veľkú ochotu poskytnúť Haiti ďalšiu humanitárnu pomoc po tom, ako mu pomohli po zemetrasení v roku 2010 - dokonca aj na boj s epidémiou cholery sa vyzbieralo len 12 percent potrebných prostriedkov.

 

Obavy z návratu epidémie cholery panujú aj teraz, pretože v zaplavených oblastiach je nedostatok pitnej vody a čistiacich a hygienických prostriedkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies