Generálny tajomník OSN sa ospravedlnil za vypuknutie cholery na Haiti

NETKY.SK • 2 December 2016, 09:11 • 2 min
Generálny tajomník OSN sa ospravedlnil za vypuknutie cholery na Haiti

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa vo štvrtok po prvý raz ospravedlnil za spoluzodpovednosť tejto medzinárodnej organizácie pri vypuknutí epidémie cholery na Haiti, ktorá sa tam rozšírila v roku 2010 po ničivom zemetrasení a vyžiadala si už tisíce mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Pan však plnú zodpovednosť OSN za epidémiu nepripustil. Experti dlhodobo tvrdia, že infekciu zavliekli do tejto karibskej krajiny príslušníci mierových síl OSN, ktorí sem boli vyslaní po zmienenej prírodnej katastrofe. Malo ísť konkrétne o nepálskych vojakov, ktorí boli súčasťou tejto misie.

 

"V mene OSN sa chcem ospravedlniť haitskému ľudu za to, že sme nespravili dosť pre to, aby sme zabránili rozšíreniu cholery na Haiti. Je nám to nesmierne ľúto," vyhlásil generálny tajomník v kreolčine, francúzštine a angličtine počas prejavu zameranom na ďalšie riešenie otázky cholery v krajine.

 

Nová humanitárna iniciatíva počíta s poskytnutím 400 miliónov dolárov pre komunity postihnuté epidémiou. Finančné prostriedky sa majú vyzbierať v priebehu dvoch rokov z dobrovoľných príspevkov. Cholera podľa odhadov OSN postihla približne 800.000 Haiťanov, pričom vyše 9000 z nich jej podľahlo.

 

Denis Regis, haitský vyslanec pri OSN, nový prístup k eliminácii cholery a odškodneniu obetí ocenil s tým, že ide o vítanú zmenu v porovnaní s "morálne neprijateľným postojom, ktorý až doteraz OSN zastávala". "Organizácia ukázala, že si vie pripustiť chyby a začať riešiť spôsobené škody," dodal diplomat.

 

OSN má imunitu voči trestnému stíhaniu, čo potvrdil tohto roku americký súd počas súdneho procesu, keď organizáciu kolektívne zažalovali obete tejto choroby, požadujúc kompenzáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies