Generálny tajomník OSN: Populizmus vyvoláva nárast intolerancie

NETKY.SK • 28 Január 2017, 11:50 • 2 min
Generálny tajomník OSN: Populizmus vyvoláva nárast intolerancie

NEW YORK - Vzostup populizmu vyvolal nárast antisemitizmu, rasizmu, xenofóbie, nenávisti voči moslimom a ďalšie formy intolerancie, varoval v piatok generálny tajomník OSN António Guterres.

slovakia

left justify in out

Nový šéf OSN hovoril na výročnej akcii k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu k niekoľkým stovkám ľudí, medzi ktorými boli aj preživší holokaust. Povedal, že na verejnosti sa udomácňuje "nový normál", v ktorom "predsudok dostal voľnú vstupenku a dvere sú otvorené ešte väčšej nenávisti".

 

Guterres, ktorý ako portugalský premiér inicioval, že parlament v roku 1996 zrušil list zo 16. storočia vyhosťujúci z krajiny všetkých židov, povedal, že ľudí ako je on, ktorí vyrastali po druhej svetovej vojne, nikdy ani nenapadlo, že sa znova stretnú s nárastom útokov na židov v Európe.

 

"Bolo by nebezpečnou chybou myslieť si, že holokaust bol len výsledkom šialenstva hŕstky zločinných nacistov. Práve naopak, holokaust bol vyvrcholením tisícročí nenávisti, hľadania obetných baránkov a diskriminácie zacielenej na židov, ktorú dnes poznáme ako antisemitizmus," varoval.

 

"Iracionalita a neznášanlivosť sú späť". "Antisemitizmus sa má k svetu," pokračoval.

 

Niektorí ľudia naďalej popierajú holokaust napriek faktom, zdôraznil ďalej Guterres a upozornil na nový trend revizionizmu holokaustu "s prepisovaním dejín a dokonca s poctami pre zneuctených predstaviteľov z tých čias."

Nový šéf OSN varoval, že "nenávistné prejavy a antisemitské zobrazenia sa voľne šíria na internete a v sociálnych médiách a násilné extrémistické skupiny využívajú antisemitské výzvy, aby prebudili svoje sily a získali nových stúpencov."

 

Nárast intolerancie v mnohých formách "spúšťa populizmus", zdôraznil.

 

Škatuľkovanie moslimov "vyvoláva hlboké znepokojenie" povedal ďalej a uviedol, že má "mimoriadne obavy z diskriminácie, ktorej čelia menšiny, utečenci a migranti vo svete."

 

Guterres povedal, že OSN musí presadzovať toleranciu, posilniť svoje ľudskoprávne operácie, zasadzovať sa za to, aby boli páchatelia vážnych zločinov postavení pred súd a investovať do vzdelávania a mládeže.

 

"Musíme posilňovať sociálnu súdržnosť, aby ľudia cítili, že diverzita je plus a nie hrozba," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies