Generálny tajomník OBSE je proti dodávkam smrtiacich zbraní na Ukrajinu

NETKY.SK • 9 Február 2015, 13:06 • 2 min
Generálny tajomník OBSE je proti dodávkam smrtiacich zbraní na Ukrajinu

KYJEV/LONDÝN - Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Lamberto Zannier podporuje reformy na Ukrajine a dodávku nesmrtiacich zbraní jej armáde. Uviedol to v rozhovore pre britský denník The Guardian.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zvažované dodávky smrtiacich zbraní pre ukrajinské ozbrojené sily však označil Zannier za veľmi nebezpečný krok. 
     

"Riziko spočíva v tom, že sa tým posilní presvedčenie separatistov, že vedú vojnu proti NATO a proti Západu," vysvetlil taliansky diplomat.
     

Spresnil tiež, že dodávky zbraní pre ukrajinskú armádu od západných krajín, ktoré Kyjev podporujú, by tiež Rusov mohli viesť "k bezprostrednejšej účasti v konflikte". "Rusko to (dodávky zbraní) môže vnímať ako svoje ohrozenie," upozornil Zannier. 
     

Taliansky diplomat priznal, že OBSE nemá k dispozícii presvedčivé dôkazy o tom, že zbrane pre proruských povstalcov na východe Ukrajiny sú dodávané z Ruska. 
     

Vysvetlil, že pozorovatelia OBSE na vlastné oči nevideli, ako vojenské zariadenia a zbrane prichádzajú na Ukrajinu cez spoločné hranice s Ruskom, pretože ich prístup k hraniciam je obmedzený.
     

Zannier však upozornil, že tento stav protirečí mierovým protokolom podpísaných v Minsku, na základe ktorých mali mať pozorovatelia k hraniciam voľný prístup. 
     

V nedávnom rozhovore pre nemecký denník Die Welt Zannier vyhlásil, že OBSE naliehavo žiada, aby jej pozorovateľom bol umožnený neobmedzený prístup k hraniciam, lebo "v opačnom prípade sa bude pokračovať v dodávkach zbraní alebo budú ďalej kolovať tvrdenia o tom". Táto situácia povedie opäť len k ďalšiemu vyostreniu konfliktu na východe Ukrajiny, upozornil.
     

Prostredníctvom rozhovoru pre The Guardian Zannier vyzval všetky strany zúčastňujúce sa na rokovaniach o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny, aby čo najskôr dospeli ku kompromisu. "Potrebujeme politický prielom, aby sme na mieste mohli plniť svoju misiu. Ak sa to nepodarí, konflikt sa len ďalej rozšíri a bude paralyzovať krajinu," varoval Zannier.
     

V súvislosti s eskaláciou bojov na východe Ukrajiny sa v posledných týždňoch opakujú správy, že administratíva prezidenta USA Baracka Obamu zvažuje dodávky smrtiacich zbraní ukrajinskej armáde, ako o to aj počas uplynulého víkendu na konferencii v Mníchove opäť žiadal ukrajinský prezident Petro Porošenko. 
     

Nemecko a Francúzsko sú proti tomuto kroku a tvrdia, že by to viedlo len k eskalácii konfliktu. Obe krajiny sú tiež presvedčené, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Americký minister zahraničných vecí John Kerry počas uplynulého víkendu tiež ubezpečil, že aj Spojené štáty sú toho názoru, že ukrajinská kríza by sa nemala riešiť vojensky.
     

Rusko, podozrievané Západom z podpory východoukrajinských separatistov, medzičasom varovalo, že dodávky amerických zbraní by mali vážne dôsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies