Generálny tajomník NATO: Nedovolíme, aby naše úspechy v Afganistane vyšli vnivoč

NETKY.SK • 6 November 2014, 16:26 • 2 min
Generálny tajomník NATO: Nedovolíme, aby naše úspechy v Afganistane vyšli vnivoč

KÁBUL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil dnes záujem aliancie na udržaní stability Afganistanu a zachovaní dosiahnutých úspechov aj po odchode zahraničných jednotiek z krajiny koncom roka.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg je na prvej návšteve Afganistanu od svojho októbrového nástupu do funkcie, stretol sa s vojakmi a novým vedením v Kábule.
     

"Na budúci rok otvoríme novú kapitolu (vzájomných vzťahov). Budúcnosť Afganistanu bude v afganských rukách. Ale naša podpora bude pokračovať," povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Ašrafom Ghaním v Kábule.
     

Afganské bezpečnostné sily boli tento rok zväčša ponechané, aby bojovali s Talibanom vlastnými silami, čo bola ich prvá skutočná skúška, odkedy Američanmi vedené spojenecké sily zbavili v roku 2001 militantných islamistov moci, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

"Počas mnohých rokov bolo toho veľa obetovaného, aby Afganistan dostal šancu uspieť," povedal dnes Stoltenberg vojakom na základni Camp Morehead v provincii Vardak, kde americké špeciálne jednotky viedli výcvik svojich afganských kolegov, aby od nich mohli prevziať úlohu.
     

"Nemôžeme a nedovolíme, aby tieto úspechy vyšli navnivoč," zdôraznil generálny tajomník podľa vyhlásenia NATO.
     

Tento rok vo vojne s Talibanom zahynulo vyše 4600 afganských vojakov, čo je oproti minulému roku nárast o 6,5 percenta.
     

Afganský prezident na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergom povedal, že investícia NATO do 350.000 príslušníkov bezpečnostných síl bola úspešná a že sa teší na spoluprácu s alianciou.
     

"Po 31. decembri 2014 budú už iba afganské sily zodpovedné za použitie zbraní, čo však neznamená ukončenie spolupráce s NATO, ale začiatok nového procesu," povedal Ghaní reportérom.
     

Po uplynutí tohto roku zostane v Afganistane asi 10.000 zahraničných vojakov, prevažne Američanov, ktorý budú viesť výcvik afganských síl a poskytovať im podporu. Do protiteroristických operácií sa zapojí asi 1800 Američanov.
     

Ghaní sa zaviazal udržiavať blízky vzťah s NATO a jeho členskými krajinami, súčasne sa však snaží o posilnenie aliancií v Ázii. Jeho prvá zahraničná cesta po nástupe do funkcie v septembri tohto roka viedla do Číny, ktorá prisľúbila Afganistanu pomoc pri zabezpečovaní stability vo výške 237 miliónov dolárov.
     

Čínu spája s Afganistanom úzky, takmer nepriechodný horský koridor a obáva sa, že prípadná nestabilita pri afganskej hranici s Pakistanom by mohla inšpirovať k útokom militantných separatistov v nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies