Generálny štrajk spôsobil straty 50 miliónov eur

NETKY.SK • 31 Január 2012, 08:32 • 2 min
Generálny štrajk spôsobil straty 50 miliónov eur

Generálny štrajk spôsobil straty 50 miliónov eur - Politika Generálny štrajk v Belgicku sa skončil v pondelok večer o 22. 00 hodine bez väčších nepokojov a incidentov.

slovakia

left justify in out

img

Generálny štrajk v Belgicku sa skončil v pondelok večer o 22.00 hodine bez väčších nepokojov a incidentov. Belgický premiér Elio Di Rupo, priamo zo zasadnutia lídrov Európskej únie vyhlásil, že je rád, že aj dnešný štrajk aj summit EÚ, ktorý sa konal v Bruseli prebehli pokojne. A odborárom a štrajkujúcim prisľúbil pracovné stretnutie na úrovni vlády a sociálnych partnerov najneskôr do konca budúceho týždňa.
      Belgická vláda má záujem pokročiť v sociálnom dialógu a dosiahnuť konkrétne výsledky, odkázal Di Rupo organizátorom dnešného celonárodného štrajku. V dnešnom oficiálnom stanovisku belgickej vlády sa uvádza, že vládny kabinet chápe nespokojnosť vyjadrenú dnes značnou časťou  belgickej populácie a preto je viac ako nevyhnutný sociálny súlad medzi odbormi a zamestnávateľskými zväzmi.
      Podľa internetovej stránky belgického denníka La Derniere Heure, sa Elio Di Rupo v mene svojej vlády zaviazal, že  bude podporovať sociálny dialóg a posnaží sa, aby to viedlo k spokojnosti všetkých strán. Podľa jeho názoru by sa rokovania mali konať v rámci konkrétnych pracovných skupín medzi predstaviteľmi vlády a sociálnych partnerov. 
      Okolo 200 demonštrantov z konfederácie kresťanských odborov sa dnes zúčastnilo protestu priamo pred domom belgického premiéra v lokalite Mons-La Louviére, avšak Di Rupo bol počas tohto procesu v Bruseli na summite EÚ.
      Všetky tri veľké odborové centrály dnes uviedli, že generálny štrajk bol veľkým úspechom. Na druhej strane najmä predstavitelia flámskych zamestnávateľských zväzov uviedli, že flámska časť bola štrajkom zasiahnutá oveľa menej ako frankofónne Valónsko. Podľa ich prieskumov až 75 percent flámskych podnikov malo dnes normálny pracovný režim so zamestnancami, ktorí sa štrajku nezúčastnili.
      Podľa údajov belgickej Federácie technologického priemyslu Agoria, sa priemyselné straty v celej krajine zapríčinené generálnym štrajkom odhadujú vo výške 50 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies