Generálny štrajk odstavil školy aj parížsku Eiffelovku

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 19:03 • 2 min
Generálny štrajk odstavil školy aj parížsku Eiffelovku

PARÍŽ - Parížska Eiffelova veža zostala vo štvrtok zatvorená, mnohí školáci vo Francúzsku nemali vyučovanie a leteckí dopravcovia v krajine museli zrušiť polovicu spojov v dôsledku celoštátnej vlny protestov a štrajkov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo letoví dispečeri druhý deň po sebe štrajkujú za lepšie pracovné podmienky, železničiari, zdravotníci či energetici sa zapojili do nesúvisiaceho generálneho štrajku proti reformám z dielne socialistickej vlády na čele s prezidentom Françoisom Hollandom. Ulicami Paríža pochodovali tisíce demonštrantov s píšťalkami a odborovými symbolmi, aby podporili rôznorodé hnutie pracovníkov verejného i súkromného sektora.

 

 

Vplyvný odborový zväz CGT (Všeobecná konfederácia práce) na svojich internetových stránkach vymenovala 10 dôvodov, prečo by mali pracovníci štrajkovať, a to stagnáciu miezd v štátnom sektore, rozdiely v odmeňovaní mužov a žien, situáciu v štátnom zdravotníctve alebo návrh na obmedzenie ochrany pracovných miest. Do tretieho týždňa medzitým vstúpil štrajk pracovníkov verejnoprávnej stanice Radio France protestujúcich proti rozpočtovým škrtom. Hovorkyňa prevádzkovateľa Eiffelovej veže, ktorá je najznámejšou turistickou atrakciou v Paríži, vo štvrtok oznámila, že mnohí zo zamestnancov sa pripojili k protestnému hnutiu na znak solidarity.

 

Vo východofrancúzskom Štrasburgu vyšlo do ulíc asi tisíc demonštrantov, zatiaľ čo v Toulouse na juhozápade krajiny vyše 8000. Odbory uviedli, že na hlavnom mítingu v Paríži očakávajú do večera účasť desaťtisícov demonštrantov.
      

Ich výzva na prerušenie práce zamestnancov verejného sektora, vrátane učiteľov v štátnych školách, sa časovo prekrývala s druhým dňom štrajku riadiacich letovej prevádzky a ďalším dňom v doteraz najdlhšom prerušení práce vo francúzskom verejnoprávnom rozhlase, kde už štvrtý týždeň protestujú proti rozsiahlej reorganizácii.
      

Letecké spoločnosti ako Air France, easyJet či Ryanair museli zrušiť stovky letov do Francúzska i z krajiny a niektoré lety s medzipristátím vo Francúzsku.
      

Už v stredu sa neuskutočnilo 40 percent plánovaných letov. Civilná letecká správa Francúzska (DGAC) následne odporučila leteckých spoločnostiam, aby dnes, v druhý deň štrajku, zredukovali plánované lety o polovicu.
      

Spoločnosť Air France informovala, že dnes vypraví všetky lety na dlhé vzdialenosti podľa plánu, ale iba 50 percent letov na stredné vzdialenosti z parížskeho letiska Charlesa de Gaulla. Z druhého parížskeho letiska Orly vypraví dnes iba štvrtinu letov a prílety a odlety z ostatných letísk vo Francúzsku budú zredukované na 40 percent.

      

Zrušených bolo 12 letov medzi Francúzskom a Mníchovom a 13 medzi Francúzskom a Frankfurtom nad Mohanom vrátane dvoch letov zo Španielska a Portugalska s medzipristátím vo Francúzsku, uviedla agentúra DPA.
     

Rušenie letov postihlo výrazne aj letiská v Marseille, Lyone, Toulouse a Nice.
      

Ak nedôjde k dohode, plánujú riadiaci letovej prevádzky vo Francúzsku ďalšie štrajky na 16. až 18. apríla a na 29. apríla až 2. mája.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies