Generálny riaditeľ pošty: Reálne výnosy zo zvýšenia cien budú pre poštu v čistom do 5 miliónov eur

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 16:18 • 2 min
Generálny riaditeľ pošty: Reálne výnosy zo zvýšenia cien budú pre poštu v čistom do 5 miliónov eur

BRATISLAVA – Zo zvýšenia cien niektorých služieb by mali výnosy Slovenskej pošty stúpnuť v čistom o približne 5 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol generálny riaditeľ pošty Róbert Gálik.

slovakia

left justify in out

Pošta navrhuje rast cien niektorých služieb od 1. októbra tohto roku v priemere o 9,17 %. Podľa návrhu, ktorý predložil do medzirezortného pripomienkového konania Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (Regulačný úrad), by toto opatrenie malo pošte zvýšiť ročné výnosy o 14,2 milióna eur.

 

Podľa šéfa pošty je to však hrubý prepočet, ktorý nezohľadnil napríklad veľkých podávateľov. Tí majú takzvané technologické či iné bonusy. "Čiže dostávajú z tarifnej ceny určitú zľavu za predspracovanie alebo technologické spracovanie zásielok, ktoré podávajú," priblížil Gálik. Týmto zákazníkom pošta podľa neho veľmi cenu zvyšovať nemôže, lebo v tomto prípade funguje na plne liberalizovanom poštovom trhu, takže tí by mohli odísť ku konkurencii.

 

Okrem toho, Regulačný úrad podľa neho nezohľadnil každoročný pokles počtu podávaných listov, ktorý je približne na úrovni 5 %. Zároveň pripomenul aj to, že pri niektorých poštových službách podávaných cez elektronický podací hárok sa cena nezvýši.

 

"Po týchto zápočtoch hovoríme o maximálnom reálnom dopade plus 5 miliónov eur," konštatoval Gálik. Takéto zvýšenie výnosov by podľa neho malo v podstate pokryť očakávaný pokles v posielaní listov. Ten je každoročný a zaznamenáva sa všade vo svete. Dôvodom je na Slovensku podľa Gálika napríklad postupná elektronizácia verejnej správy či prirodzený presun z klasickej formy komunikácie cez listy napríklad na elektronickú komunikáciu.

 

Pre porovnanie, za rok 2015 poslala pošta približne 154 miliónov listov, kým pred siedmimi rokmi to bolo vyše 240 miliónov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona