Generálny riadiateľ spoločnosti Váhostav-SK Ján Kato bol odvolaný

NETKY.SK • 29 September 2014, 14:24 • 2 min
Generálny riadiateľ spoločnosti Váhostav-SK Ján Kato bol odvolaný

BRATISLAVA - Generálnym riaditeľom stavebnej spoločnosti Váhostav-SK už nie je Ján Kato, z funkcie bol odvolaný na základe rozhodnutia akcionára firmy.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to potvrdil hovorca spoločnosti Tomáš Halán, ako prvý o jeho odchode informoval denník Hospodárske noviny.
     

"Na základe rozhodnutia akcionára spoločnosti Váhostav-SK bol v piatok 26. septembra 2014 odvolaný doterajší generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Ján Kato," uviedol Halán. Meno nového riaditeľa firmy chce spoločnosť zverejniť v utorok 30. septembra. Ten sa ujme funkcie od stredy 1. októbra.
     

Kato bol generálnym riaditeľom stavebnej spoločnosti osem rokov. Váhostav-SK v piatok informoval, že požiadal súd o ochranu pred veriteľmi. Firme sa podľa vyjadrení hovorcu nepodarilo ani po zložitých rokovaniach s viacerými veriteľmi definitívne dohodnúť na splácaní ich pohľadávok.
     

Spoločnosť tak vidí jedinú možnosť v začatí procesu reštrukturalizácie. V súvislosti s ozdravným procesom plánuje firma riadne dokončovať už zazmluvnené projekty a nemá v úmysle ani výrazne meniť počet zamestnancov. Stavbári sa chcú zároveň uchádzať o nové zákazky, na ktorých budú pracovať podľa podpísaných dohôd a zmlúv.
     

K súčasnej situácii podľa Váhostavu-SK prispelo zrušenie výstavby diaľnic cez PPP projekty, a teda strata kľúčových zákaziek. Spoločnosť už predtým informovala, že pod zlé finančné výsledky sa podpísali predovšetkým diaľničné projekty, najmä úseky D1 medzi Dubnou Skalou a Turanmi a úsek medzi Jánovcami a Jablonovom. Tie sú stratové, čo spôsobili podľa firmy ceny vysúťažené na vrchole krízy. Ale stavbári tvrdia, že ich riadne dokončia.
     

Voči spoločnosti začal v utorok (23.9.) Okresný súd v Bratislave konkurzné konanie. Dôvodom je nesplácanie záväzkov stavbárov svojmu partnerovi. Konkrétne firma nezaplatila necelých 50.000 eur spoločnosti Energy Pro, predovšetkým za dodávku vykurovacích telies.
     

Váhostav-SK momentálne stavia, alebo sa podieľa na výstavbe šiestich úsekov diaľnic. Z toho na dvoch požiadal o predĺženie lehoty výstavby, čo sa momentálne posudzuje. Konkrétne ide o prvý úsek z Jánoviec po Jablonov, ktorý Váhostav-SK buduje v konzorciu s firmou Bögl a Krýsl, a tiež úsek z Dubnej Skaly po Turany. Váhostav-SK tieto žiadosti o odklad odôvodňuje zmenami v projekte a zmenami v oblasti geológie a v posledných mesiacoch sa k tomu podľa spoločnosti pridali aj nepriaznivé poveternostné vplyvy.
     

Firma sa zároveň spolupodieľa aj na modernizácii železničného úseku z Beluše po Púchov. Spoločnosť zamestnáva približne 1300 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona